Daniel Fäldt, Chief Digital Officer, Saab Group:
”Vår kompetens är extra efterfrågad just nu”

När säkerhetsläget i världen snabbt förändrades tidigare i år sköt intresset för Saabs befintliga produkter i höjden. Samtidigt utvecklar företaget framtidens digitala säkerhetslösningar. Under Techday var deras Chief Digital Officer, Daniel Fäldt, på plats för att berätta mer om Saabs arbete inom cybersäkerhet och hur det har påverkats av utvecklingen i samhället det senaste året.

Svenska försvarskoncernen Saab Group är kanske mest kända för att tillverka stridsflygplan och ubåtar. Men i takt med att samhället digitaliseras snabbare och allt fler hot flyttar in i den digitala världen satsar Saab även stort på utveckling av framtidens lösningar inom cybersäkerhet och AI.

Daniel Fäldt, Chief Digital Officer på Saab, är bland annat ansvarig för digitaliseringen av de förmågor som Saab levererar till sina kunder, där cyberförmåga, cloud-teknik och autonomi är viktiga områden. Som inbjuden talare på Telenor Techday berättade han bland annat om hur omvärldsläget har påverkat Saabs verksamhet.

– Efterfrågan på våra produkter och vår kompetens har ökat extremt mycket den senaste tiden. Därför arbetar vi för att effektivisera och automatisera dessa flöden, men samtidigt som vi gör det måste vi också fortsätta titta på nya sätt att leverera ny digital förmåga till våra kunder. Båda områdena är jätteviktiga just nu, säger Daniel Fäldt.

Även Saabs säkerhetsarbete har påverkats i hög utsträckning det senaste året.

– Vi kommer från en hög säkerhetsnivå, men givet den ökade hotbilden har vi höjt säkerheten på våra anläggningar, i våra IT-system och nätverk. Då vi levererar produkter som kan ses som känsliga har vi också en ökad hotbild mot medarbetare och måste därför även skydda individer i vår organisation, säger Daniel Fäldt.

Hur tänker ni på Saab kring användandet av nya digitala lösningar?
– Vi ska använda jättemånga nya digitala lösningar. Vi tittar just nu på hur vi kan använda oss av till exempel 5G och autonomi och annan ny teknologi. Viktigast av allt är dock alltid säkerheten, den kommer alltid först.

Inom vilka digitala områden ser du att Saab satsar extra mycket resurser de närmsta åren?
– Vi satsar stort på cloud-förmåga, AI och autonomi. Vi börjar också prata 3D-printing för att bygga prototyper snabbare. I stället för att köra en hel produktionsapparat skulle vi då kunna iterera den snabbare och få ut produkter i en högre takt.

Givet det oroliga omvärldsläget, vad tycker du att företag borde tänka på när det kommer till cybersäkerhet?
– Att inte göra det till en fråga för en IT-avdelning, utan göra det till en fråga för en koncernledning. Och se till att utbilda innan det har hänt något. Försök inte lösa problemet när ni väl är där, utan titta på det innan och sätt en plan för hur ni ska agera när ni är under en attack.

Vad skulle du säga är det största säkerhetshotet mot företag?
– Jag skulle säga att det är underleverantörernas underleverantörer. Många större företag har ganska bra koll på sin leverantör som levererar tjänster, men har man koll på den leverantörens underleverantörer? Det var så Coop attacken gick till, till exempel. Underleverantörskedjan är väldigt viktig. Ett bra sätt att skydda sig är att involvera även underleverantörerna i sin säkerhetsanalys och ha en löpande dialog.

  

Vad är nästa steg för ert företag?

Boka rådgivning med en av våra experter. Genom att kartlägga era behov kan vi tillsammans hitta en skräddarsydd lösning som passar just ditt företag.

Nyfiken på våra kommande event och webinars?

Skriv upp dig på intresselistan så håller vi dig uppdaterad.