Svar på tittarfrågor från Telenor Techday 2021

Under Techday kom det in så många bra frågor från publiken att vi inte hann svara på alla live. Här kommer därför svar på några av de mest populära frågorna av David Jacoby, expert på cybersäkerhet och Sara Kebert, Telenors nätexpert.

Missade du Telenor Techday 2021? Se eventet i efterhand här!

David Jacoby svarar på säkerhetsrelaterade frågor:
David-jacoby-750x400.png


Borde man inte ha cybersäkerhetsövningar på företagen på samma sätt som man har brand- och utrymningsövningar?

— Jo, det borde företagen absolut ha och många har faktiskt det men som anställd upptäcker du inte det. Det finns även en hel del lagstiftning som kräver att företagen utför exempelvis penetrationstest och säkerhetsanalyser och på senare år har man även börjat att utföra tester på anställda exempelvis via simulerad nätfiske. Skillnaden på brandövningar och dessa digitala övningar är att det är inget larm som ringer, men många företag utför som sagt dessa övningar i smyg 😊

Kan man inte skippa lösenord och använda BankID eller någon typ av NFC-lösning även på arbetsplatsen? "Smartkort" till datorn?
— Självklart hade det varit underbart om vi kunde skippa lösenord och använda metoder som förhindrar att användare ska skapa egna lösenord. Jag tror att vi kommer att komma dit i framtiden men i dagsläget med all gammal teknik som finns så är det inte riktigt möjligt. Men jo, vi är på en god väg… kolla bara på hur Apple gör med iPhone och ansikte/finger-avkänning.

Är det samma risk att "hålla sig inloggad" på en applikation som att spara lösenord i webbläsaren?
— Det är två olika konsekvenser vid ett intrång. Om du håller dig inloggad och någon kommer över den sessionen/cookie så kan hackaren endast komma åt den applikationen/sidan, men har du sparat lösenordet till en tjänst finns det en risk att du använt samma lösenord på andra sidor och hackaren kan eventuellt komma in på fler sidor/applikationer.

Är det ok att spara ”starka lösenord” som man ofta får som förslag när man signar upp för nya tjänster?
— Jag skulle undvika att spara lösenord helt, men det bästa är om dom är unika och inte bara starka. För det som händer är att kommer man åt databasen som innehåller lösenord så kommer man åt ALLA och inte bara ett av dom. Det är allt eller inget som gäller, och då spelar det mindre roll om dom är starka, svara eller unika för att vara ärlig. Spara bara lösenord som du kan riskera att de kommer i fel händer.

Har du varit en elak hacker?
— Nej, jag har alltid varit på den goda sidan och arbetat professionellt som hackare i snart 25 år.

Vad anser du om lösenordshanterare? Så som t.ex. Lastpass och liknande.
— Jag förespråkar absolut lösenordshanterare, men det är viktigt att man förstår riskerna med det också, att om man inte har ett starkt lösenord eller om lösenordshanteraren exempelvis inte skriver in lösenordet automatiskt utan man måste kopiera det själv så finns det risker. Men det är verkligen ett bra program om man har svårt att skapa egna unika lösenord.

Sara Kebert svarar på frågor om 5G:

Sara-Kebert-750x400.png

Beskriv på vilket sätt 5G kommer att förändra vårt samhälle, ge exempel som att små prylar får möjlighet att kommunicera med the cloud. När slår detta brett?
— Den stora förändringen som många uppkopplade enheter ger ligger nog några år bort. Att analysera och använda stora mängder geografisk positionerad data öppnar fantastiska möjligheter inom tex förvaltning, Att en kommun kan inhämta information om gatubeläggningens kvalitet via sensorer på sopbilar eller bussar är ett exempel, eller att arbeta mer klimatsmart med hjälp av sensorer i i VA-nät som identifierar läckor. Eller varför inte lediga parkeringsplatser eller trafikstyrning i rusningstrafik?

Kanske sliten fråga men: vad är den stora skillnaden från 4G till 5G (förutom snabbhet)?
— Väsentligt kortare svarstider i 5G skapar ”realtidsupplevelse” för ljud och bild. 5G kan också hantera betydligt större mängder av uppkopplade enheter. Dessutom har säkerhetskraven höjts betydligt i 5G.