Framtidsspaningar med Lilla Namo – livsstil 

Musik, böcker och filmer har alltid varit bra på att förutspå framtidens teknik. Många uppfinningar som vi tar för givet idag har tidigare varit helt galna science fictions-drömmar. Och vad kommer vi ta för givet om 30 år som vi inte ens kan föreställa oss idag?

Mobiltelefoner och surfplattor
I en tid då en telefon satt fast i väggen och datorer kunde ta upp hela rum var dagens mobiltelefoner och surfplattor svåra att föreställa sig. Men det är precis vad Sci-fi serien ”Star Trek” gjorde. Redan 1966 såg vi en mobiltelefon i serien och under 1980-talet kunde vi också se en surfplatta. Som faktiskt kallades PADD. 

Robotdammsugare
I den klassiska serien ”The Jetsons” kunde man redan 1962 en robot sköta hemmet. Visserligen gjorde robotbiträdet allt möjligt i hemmet men idag kan vi se både robotdamsugare och robotgräsklippare i var och vartannat hem. Kanske är vi inte långt ifrån en robot i varje hem som sköter allt det tråkiga? 


Digitala språköversättare
”Star Trek” har verkligen varit bra på att förutse teknikutvecklingen. Och redan 1966 kunde vi se de använda en digital språköversättare. Likande det vi alla har i mobilerna numer. 


Videosamtal
Vissa filmer är riktigt långt före sin tid. Filmen ”Metropolis” förutspådde videosamtal redan 1927. I en tid då man fortfarande inte gjorde filmer med ljud är det riktigt skarpt att kunna förutspå videosamtal! 


Internetdating
Idag tillhör internetdejting mångas vardag. Men redan 1986 sjöng Electro/funk-bandet Zapp sjöng om internetdating i låten ”Computer
Love”. Flera år innan internet gjorde sitt intåg. 

Vad kan vi se i framtiden? 

Mycket av det vi ser i filmer eller läser om i böcker har vi inte kunnat se än. Men är det på väg? Kanske kan vi snart laga mat med ett knapptryck precis som de gjorde i ”Star Trek” 1966 och något vi också såg senare i  ”Vintergatan 5 a” från 2000. Med 3D-skrivare håller man faktiskt på att utveckla mäöjligheten att, med ett knapptryck, skriva ut sin mat.

Att med hjälp av datorer både kunna radera och få minnen har vi kunnat se i många filmer. Och i det är något vi kanske kommer att kunna se i framtiden. Vem skulle inte gärna radera minnet av sin paartner när färhållandet tagit slut som de gör "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" från 2004? Eller kanske få häftiga kunskaper direkt in i hjärnan som vi såg i The Matrix 1999.  

I filmen "UPP" från 2009 kan vi se en talande hund. Men är det möjligt att vi i framtiden kommer att förstå vad hundar säger? Ett brittiskt företag utvecklade 2016 ett halsband som sägs tolka hundars skall, så i framtiden kanske vi får se fler halsband som översätter vad våra hundar tänker. 

Det är ju såklart svårt att förutspå framtidens uppfinningar innan dom finns. Men om vi forsätter att se framåt, precis som populärkulturen gjort, så kan fantastiska saker hända. Och en sak som vi vet, är att möjligheterna aldrig har varit så många som nu.

Relaterade artiklar:

Här kunde man se smartklockan för redan 50 år sedan

En del av modet vi ser idag visades på tv långt innan tekniken fanns. Visste du att såväl streaming som smartklockan förutspåddes för redan 50 år sedan? 

Så har populärkulturen förutspått framtidens fordon

Populärkulturen har alltid varit bra på att tänka visionärt och tänja på verklighetens gränser och därmed förutspått en hel del teknik.