Framtidsspaningar med Lilla Namo – mode

Så länge vi kan minnas har populärkulturen förutspått teknik som vi senare sett förvekligas. Kanske beror det på att man inom filmernas och böckernas värld vågat tänka visionärt och tänja på verklighetens gränser. En del av modet vi ser idag visades på tv redan för 50 år sedan.

Självknytande skor
Vem minns inte när Michael J. Fox i rollen som Marty får syn på de självknytande skorna i filmen ”Back To The Future II” 1989. En framtidsvision som sedan dess faktiskt har blivit verklighet. Redan 2016 utvecklade företaget Nike skor som kunde knyta sig själva. Det har kanske inte riktigt slagit igenom än, men vem vet hur det ser ut om några år. 

 Smartklockor
Redan 1962 kunde vi se en smartklocka i den klassiska serien ”The Jetsons”. Serien var långt före sin tid och man kunde faktiskt se karaktäerena stream film och serier genom smartklockan. Omkring 50 år innan såväl smartklockan som streaming var möjligt. Även 1981 fick vi se smartklockan i populärkulturen. Denna gång på bio i Bondfilmen ”Ur dödlig synvinkel”.

Digitala garderober
I den klassiska tonårsfilmen  ”Clueless”  från 1995 kan vi se hur huvudkaraktären Cher använder en digital garderob för att välja såväl kläder som skor och accessoarer. Och det finns ju faktiskt sedan flera år tillbaka nu. 

Vad kommer vi få se i framtiden? 
Likt superhjältedräkterna som vi kunnat se i bland annat ”Stålmannen”, ”Spindelmannen” och ”Iron Man” utvecklas just nu tyger som kan byta färg, övervaka din hälsa, reglera kroppstemperatur eller skydda mot yttre faktorer så som strålning. Kommer vi till och med få kläder som kan hjälpa oss att flyga eller klättra på väggar precis som i superhjälte-filmerna?

Prylar som skrivs ut hemma 3D-skrivare är inget nytt. Men i framtiden kommer vi kanske att kunna printa egna kläder, skor och solglasögon hemma. Precis som karaktärerna gör i ”Star Trek” från 1966 och ”Vintergatan 5 a” från 2000.

Vem vet vad framtiden kommer att bjuda på? Vi lever just nu i en tid där möjligheterna aldrig har varit så många. Om vi fortsätter att tänja på fantasins gränser, precis som populärkulturen har gjort, så kan vi driva världen framåt.

Relaterade artiklar:

Så har populärkulturen förutspått framtidens fordon

Populärkulturen har alltid varit bra på att tänka visionärt och tänja på verklighetens gränser och därmed förutspått en hel del teknik.

Så förutsågs videosamtal 80 år innan det uppfanns 

Många uppfinningar som vi tar för givet idag har tidigare varit helt galna science fictions-drömmar. Vad kommer vi ta för givet om 30 år som vi inte ens kan föreställa oss idag?