Så har uppkoppling förändrat världen 

Allt sedan det första nätet såg dagens ljus för 40 år sedan och förändrade våra liv så har vi fått uppleva ett paradigmskifte var tionde år när en ny generations nät utvecklas. Och med varje skifte så har nya möjligheter väntat runt hörnet. Våra liv har blivit enklare, smidigare och bättre. För det är just uppkopplingen som gör utveckling av såväl samhället som tekniken möjlig, menar Andres Suazo, nätexpert på Telenor. 

– När 1G och de första mobilerna kom så kunde vi helt plötsligt ringa telefonsamtal från bilen och sättet att kommunicera förändrades, berättar Andres Suazo.

När man drygt tio år senare utvecklade 2G så öppnades möjligheterna ytterligare. Tekniken gjordes tillgänglig för fler. Och fick stor betydelse för samhället och infrastrukturen.

– Först utvecklas nätet och sen kommer tekniken som låter oss nyttja nätets potential ikapp, säger Andres Suazo

Nu kunde alla skicka sms och ringa telefonsamtal. Att surfa gick ännu extremt långsamt. Men vi kunde också koppla upp stora delar av samhället   

– En del av 2G-nätet används än idag till viktig infrastruktur. Allt från hemlarm och personlarm till olika automater är än idag uppkopplade på 2G för de behöver inte mer data än så. Det nätet har haft stor betydelse för samhället och vår infrastruktur, förklarar Andres Suazo.

Med nätets utveckling har vi sett ett digitalt samhälle växa fram och vår vardag förändras. Videosamtal gjorde kommunikation tillgänglig för många fler och avstånden till nära och kära minskades. När 3G-näten installerades började utvecklingen av mobiler och blev snabbt ett verktyg som förenklade hela vår vardag.

– När 3G kom var det plötsligt möjligt att ringa videosamtal och ha en snabbare uppkoppling på nätet. Men först efter några år kunde vi ringa videosamtal för mobiltillverkarna behövde utveckla mobilerna. Och sedan dess har mobilerna utvecklats så att de kan nyttja den kraft nätet ger, berättar Andres Suazo.

Videosamtal, sociala medier, mobilspel, nätdejting, streaming av tv och film. Efter att 3G och 4G kom har vi sett en fullkomlig explosion av teknikutveckling. Något som förändrat hela våra liv.

– Nätet har haft betydelse för hela vår vardag och våra relationer. Hur vi jobbar, hur vi ser på tv, hur vi umgås och hur samhället fungerar. Samhället har blivit smartare och våra liv enklare, säger Andres Suazo.

Teknik är tajt sammanflätat med vår vardag och många känner att deras relationer till nära och kära förbättrats av teknik. Och omkring hälften av vårt umgänge sker online. Under våren har vi sett hur tekniken hållit liv i våra relationer trots en nedstängd värld.

–  Vi har sett vad uppkoppling har för betydelse på våra liv. I och med att näten blir ännu snabbare och stabilare så kommer vi få uppleva mer frihet och se våra liv förbättras och förenklas, säger Andres Suazo.

Exakt vad 5G kommer att föda fram för innovationer kan vi inte veta. Men vi kan vara säkra på att möjligheterna kommer att vara fler än någonsin tidigare.

 

Vilken tid vi lever i! En alldeles otrolig tid där nya, spännande uppkopplade saker dyker upp både här och där och där. Världen drivs framåt av människor med ett optimistiskt mindset och innovation uppstår först när vi tänker annorlunda och ser möjligheter. Det är när vi säger ja till förändring, fantasi och utveckling, som vi också vet att det bästa inte har hänt än. Med framtidseffekten ämnar vi utforska optimismens effekt på framtiden. Bryta fördomar, testa gränser och fantisera fritt. Allt för att du, och många fler, ska få ta del av en uppkopplad värld som bara kan bli bättre.

Relaterade artiklar:

"Uppkoppling gör allt möjligt"

Demokratier utvecklas, vardagen förenklas och relationer stärks. Allt tack vare vår uppkoppling. Och det finns inga gränser för vilken teknik vårt nät kommer att leda till i framtiden.

Här är 10 uppfinningar som förändrat världen

Att vi vågar tänka stort, drömma och uppfinna gör att vi, samhället och tekniken utvecklas. Här är 10 uppfinningar som gör vårt liv idag möjligt.