"Uppkopling gör allt möjligt"

Demokratier utvecklas, vardagen förenklas och relationer stärks. Allt tack vare vår uppkoppling. Och det finns inga gränser för vilken teknik vårt nät kommer att leda till i framtiden. Det menar Telenors nätexpert Andres Suazo.

– 5G ger oss oändliga möjligheter. Det beror på vad människan kan uppfinna. Som med alla tidigare generationers nät sedan 1G så kommer uppkopplingen först och tekniken efter. Precis som det utvecklades appar till 4G-nätet så kommer det också att utvecklas appar som tar tillvara på möjligheterna 5G-nätet ger oss, berättar Andres Suazo.   

Det handlar i princip om vad vi människor kan fantisera fram men redan nu kan man förutspå en del saker som 5G kommer att möjliggöra. En undersökning Telenor gjort visar att majoriteten av svenskarna tror att ny teknik kommer att förbättra såväl samhället, som arbetsmarknaden och vardagen.

– Det vi vet är att 5G blir ännu snabbare och bättre och den snabba svarstiden gör att vi kommer kunna styra maskiner på distans. Det kommer också kunna bidra till samhället genom att man bygger smarta städer som bland annat kan göra trafiken mer säker och mer klimatsmart, berättar Andres Suazo.

Något Andres Suazo tror att vi kommer att se mer av är smarta kläder. Som kommer att kunna göra allt från att förenkla vardagen till att rädda liv.

– Idag finns det utvecklat smarta kläder som främst används av såväl idrottsmän och extremidrottare som inom sjukvården. Idag kan de mäta till exempel puls och skicka värden till en mottagare. Men vi kommer se en betydande utveckling av det framöver, säger Andres Suazo.

Den påverkan nätet haft på världen är nästintill obeskrivlig. Demokratier har utvecklats och vi ser en betydligt mer transparent värld där information sprids på folkets villkor. Och framtidens nät kommer att ge oss ännu fler möjligheter.

– Tittar du tillbaka på de senaste 10, 20 åren så har mycket av samhällsutvecklingen möjliggjorts tack vare att vi enkelt och snabbt kan sprida information. Det är på grund av uppkopplingen vi ser det öppna samhälle vi har idag. Och i framtiden kommer vi få markant mer frihet och mer tid över till annat, säger Andres Suazo.

Under de senaste månaderna har vi fått se ytterligare bevis på den stora roll uppkopplingen spelar i våra liv. Då den gjort det möjligt för oss att hålla kontakt med nära och kära, jobba hemifrån och fortsätta våra liv trots en nedstängd värld. 

 

 

Vilken tid vi lever i! En alldeles otrolig tid där nya, spännande uppkopplade saker dyker upp både här och där och där. Världen drivs framåt av människor med ett optimistiskt mindset och innovation uppstår först när vi tänker annorlunda och ser möjligheter. Det är när vi säger ja till förändring, fantasi och utveckling, som vi också vet att det bästa inte har hänt än. Med framtidseffekten ämnar vi utforska optimismens effekt på framtiden. Bryta fördomar, testa gränser och fantisera fritt. Allt för att du, och många fler, ska få ta del av en uppkopplad värld som bara kan bli bättre.

Relaterade artiklar:

Så har uppkoppling förändrat världen 

Allt sedan det första nätet såg dagens ljus för 40 år sedan och förändrade våra liv så har vi fått uppleva ett paradigmskifte var tionde år när en ny generations nät utvecklas. Och med varje skifte så har nya möjligheter väntat runt hörnet.

Därför har vi blivit mer positiva till teknik

Efter de senaste åren med skärmtidsdebatt har vår inställning till tekniken förändrats. För många har det förändrats bara de senaste månaderna.