Fiber – ett supersnabbt bredband för framtiden

Liten kille undersöker teknikpryl med förstoringsglas.

Vad är det som är så bra med fiber?

Fiber är helt klart lösningen för framtiden. Vi människor gör allt mer via internet. Besöker läkaren, jobbar hemifrån, sitter uppkopplade med flera skärmar, gör skolarbete eller ser på film. Fiber ger dig en stabil bredbandsuppkoppling som också har en enorm kapacitet att överföra stora mängder datatrafik. Det spelar ingen roll om du bor i lägenhet eller i hus, fiber ger dig en trygg uppkoppling och snabbast möjliga bredband. 

Hur fungerar fiber egentligen?

I en fiberanslutning färdas signaler med ljusets hastighet. Med fiber kan signalerna åka väldigt långt utan att farten sänks på vägen. Det betyder att det går riktigt snabbt. Dessutom är hastigheten lika snabb upp som ned så oavsett om du vill spela online, streama film till flera enheter samtidigt eller skicka tunga jobbfiler hemifrån så har du en kraftfull internetanslutning med fiber. 

Varför fiber?

Framtiden kräver fiber. Våra hem blir allt mer uppkopplade.  Vi får smarta kylskåp och kan styra belysningen hemma via mobilen. Vem vet vilka tekniker som väntar runt hörnet eller hur vi arbetar och lever om tio år? 

I Sverige har regeringen bestämt att alla hushåll ska ha möjlighet att koppla upp sig via fiber år 2025. Med fiber kan du både använda internet, ringa och se på tv. Det kan vara en stor fördel om du bor på landet och vill kunna göra läkarbesök via mobilen eller arbeta hemifrån. Då spar du också in resor och tid tack vare möjligheten att göra ärenden via ditt wifi.

Många fördelar med fiber jämfört med koppartråd 

Det finns flera viktiga skillnader mellan koppartråd och fiber. Koppartrådar är dyrare och tar mer plats än fiber. Den möjliga kapaciteten för överföringshastigheter är också mycket högre i fiber jämfört med koppartråd.  I ett fibernät är trådarna tunnare och tar mindre plats än med traditionell koppartråd. Fibernätet ligger nedgrävt och blir därmed inte lika känsligt. Driftstörningar är ovanliga med fiberteknik. För fiberoptik spelar det heller ingen roll hur många som är uppkopplade, det fungerar lika bra ändå. De gamla koppartrådarna kommer försvinna med tiden och fibertekniken blir lösningen som gäller. 

Pojke spelar bilspel på surfplatta.