Routern viktigare än du tror

Hur boostar du ditt wifi till nya nivåer utan att uppgradera ditt internetabonnemang? För David Tanentsapfs var lösningen en ny router. – Det bara exploderade, jag hade ingen aning om att routern betydde så mycket, säger David.

Wifi-router 570x321_Black_Sideboard.jpg

Vet du vilken router du har hemma? De flesta som inte har nätverk som specialintresse svarar nej på den frågan. Man använder helt enkelt den router som man fått av sin internetleverantör.

Routern viktigare än många tror

Faktum är att din router kan spela stor roll. Har din nuvarande router ett par år på nacken kan det vara läge att byta till en ny. Det har hänt mycket på routermarknaden de senaste åren och en nyare router kan ge dig bättre och stabilare uppkoppling.

Davids nya router gav snabbare internet

David Tanentsapf blev nyligen tvungen att byta internetleverantör i samband med en flytt. Det blev ett riktigt uppvaknande.

– Eftersom jag tecknade ett nytt abonnemang fick jag också en ny router från operatören. Trots att jag har samma hastighet på abonnemanget som tidigare så märkte jag att uppkopplingen var på en annan nivå. Det bara exploderade, jag hade ingen aning om att routern betydde så mycket. Jag har testat via Bredbandskollen och i genomsnitt ligger hastigheten på nästan det dubbla, säger han.

Se över dina abonnemang inför flytten

En annan viktig sak att komma ihåg när du flyttar är att se över alla abonnemang. Ibland kan du flytta över elavtal och bredbandsabonnemang till din nya adress. Men det kan också vara så att det nya boendet har andra avtal. Då är det viktigt att tänka på uppsägningstider. Det fick David erfara.

– Jag hade haft samma elavtal och bredbandsoperatör i över tio år och var nöjd. Jag hade inte en tanke på att byta. Det var bara någon vecka innan vi flyttade som jag fick för mig att kolla upp hur det fungerade. Det visade sig att mitt nya boende använde en annan leverantör för både el och bredband. Jag visste ju om att det var uppsägningstid på de gamla avtalen, så det blev dubbla betalningar i början.

Finns det några andra flyttips som du vill dela med dig av?
– Ja, faktiskt! Den nya lägenheten är betydligt större än den jag bodde i tidigare. Även om uppkopplingen är superbra när jag är i närheten av routern gick det lite långsammare i rummet som ligger längst bort. Då skaffade jag en wifi-brygga för att förlänga routerns signal till andra änden av lägenheten, och det funkar riktigt bra. Den lösningen rekommenderar jag verkligen till alla som har samma problem.

Läs mer om Telenors testvinnande wifi-router!

Läs mer om vad en wifi-brygga är