Så får du ett snabbare wifi

Vi blir allt mer uppkopplade och fiber är standard i de flesta hem. Ändå upplever många att deras wifi är segt ibland. Men bara lugn, lösningen är ofta väldigt enkel. Här är några smarta tips som kan få ditt wifi att flyga!

Tjej som åker rullskridskor.

1. Placera routern rätt

Hur du placerar din router är helt avgörande för vilken täckning och hastighet ditt wifi får. Din router kommer troligtvis inte att fungera på maxkapacitet om du har den i garderoben eller i ett hörn bakom soffan. Håller du dig till de tre nyckelorden centralt, fritt och högt är sannolikheten hög att du får den wifi-hastighet betalar för.

Genom att vrida på din router mot det område där du är i behov av bättre wifi, får du troligtvis också precis just detta. Testa dig fram och se vilken vinkel som fungerar allra bäst.

2. Wifi i alla rum 

Om du bor i ett hus eller en stor lägenhet kan du behöva förstärka din wifi-signal. Detta gör du med hjälp av en wifi-förstärkare, även kallad wifi-brygga, extender eller repeater. En wifi-förstärkare plockar upp radiovågorna och förlänger dem för bättre täckning. Du slipper trassliga sladdar och kan surfa där du vill.

Vår senaste wifi-förstärkare använder sig av Wifi 6 och passar finfint med den senaste wifi-routern i4882. 

3. Wifi-bromsarna

Håll din router borta från köket och tvättstugan. Kylen, frysen, diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren är alla stora och tunga metallföremål som effektivt bromsar din wifi-signal. Andra saker som kan bromsa signalen är exempelvis tjocka väggar, akvarium och våningsplan. Ett säkert tips är att placera routern någon annanstans i ditt hem.

Stenar som bokstaverar wifi

4. Byt frekvens till 5GHz

Är ditt wifi segt? De allra flesta av dagens wifi-routrar har dubbla frekvensband. Om det går långsamt kan det vara så att du surfar på 2.4GHz istället för 5GHz. Med 5GHz får du en högre hastighet, tänk bara på att täckningen kan bli något sämre. Alltså extra viktigt att du placerar din router rätt!

Tips! Du kan byta frekvens i appen Wifikontroll

5. Starta om wifi-routern regelbundet

Vi har hört det förr, men att göra en omstart är ofta den bästa och enklaste lösningen när en teknikpryl krånglar. När du startar om routern gör den nämligen en omsökning på egen hand och hittar det band som ger dig snabbast möjliga uppkoppling.

Bor du i lägenhet? Passa på att starta om routern på kvällen när de flesta är hemma från jobbet och faktiskt använder sitt wifi. Då väljer din router en kanal som är mindre belastad även när det surfas som mest. Lifehack!