Wifi vs bredband

Mycket har hänt på kort tid när det kommer till uppkoppling. Ska man välja att surfa trådlöst via wifi eller ta det säkra före det osäkra och använda en kabel? Vår bredbandsexpert reder ut.

bonnier_senastetekniken_960x540.jpg

Du behöver inte vara teknikintresserad för att vilja ha den mest effektiva uppkopplingen. Våra krav har ökat i takt med utvecklingen av tekniken – vi nöjer oss inte längre med ett långsamt nät. 

”Det är en dramatisk förändring”

Vi kan koppla upp oss på olika sätt. Martin Åberg, bredbandsexpert hos Telenor, menar att behovet ser annorlunda ut i dag jämfört med bara några år tillbaka.
– Det är en dramatisk förändring. Färre kunder kopplar upp sig med hjälp av kablar, fler vill använda sig av wifi eftersom många produkter har det inbyggt i sig.
Den stora skillnaden mellan wifi och bredband är alltså hur man får sitt internet. Trots att trådlös wifi är det som flest efterfrågar finns det självklart faktorer som påverkar båda alternativen.
– Den målgruppen som fortfarande har behov av en kabel är exempelvis gamers som strävar efter korta svarstider. Nästan alla övriga kunder använder i dag trådlös uppkoppling. Du kan komma upp i väldigt höga hastigheter med wifi, säger Martin.

Flera faktorer påverkar din wifi-signal

Wifi-signalen till din enhet du surfar på påverkas av flera olika saker: Hur nära du sitter routern, vad du har för material i dina väggar – men också av andra faktorer som hur många ni är i huset, hur ni bor och hur ni använder internet. Det går att anpassa sitt wifi beroende på de här olika faktorerna, om du vill veta vilken lösning som skulle passa dig bäst kan du gå till vår wifiguide här