Allt om routern

Allt om routrar hos Telenor
En router är en apparat som gör att du kan koppla upp dina tekniska prylar. Det finns flera olika att välja mellan, till exempel wifi-router, mobilrouter och router för dig som har fiber. Vi reder ut det åt dig!

Vad är en router och hur fungerar den?

Enkelt sett så är det en apparat som gör internet tillgängligt för alla prylar du kan koppla upp. Mobiltelefon, tv, surfplatta, dator, listan kan göras lång. När du har en router så kan alla de här tekniska apparaterna ansluta till internet via wifi eller kabel. Perfekt att ha hemma när du har flera saker att koppla upp, samt om ni är flera i hushållet som vill ha tillgång till internet.

Olika sorters routrar

På dagens marknad finns en uppsjö av olika routrar, till exempel 4G-router, trådlösa och trådbundna. En del passar sig bättre i hemmet och är mer stationära. Medan en del är portabla och supersmidiga att ta med sig. Du hittar flera alternativ hos oss på Telenor. Här kommer en guide mellan de routrarna du kan välja mellan.

Wifi-router

En router som gör att du kan koppla upp dig via wifi till internet. Du slipper alltså kablar och sådant stök, här snackar vi trådlös uppkoppling. De flesta använder sig av en wifi-router i hemmet idag och då kan hela familjen koppla upp sig samtidigt. Det finns flera olika standards på wifi-routrar, från Wifi 1 till 6. Ju högre siffra desto nyare och bättre router. Vår senaste router är inte bara snygg, den har dessutom Wifi 6-standard. Den har både snabbast wifi och bäst täckning.

Mobilt bredband-router

Har du inte tillgång till fiber hemma men vill ändå har en snabb uppkoppling? Då kan mobilt bredband vara något för dig. 4G-router, eller mobilrouter som den också kallas, är inte beroende av en fast lina. Befinner du dig på resande fot och inte har tillgång till internet? Hej mobil router och mobilt bredband! 4G-routern kopplar upp sig mot mobilnätet och är därför inte beroende av någon kabel.

Router för fiber

Om du har tillgång till bredband via fiber så är det är wifi-router du behöver. Då kopplar du in din bredbandsrouter med en nätverkskabel, sedan är det bara att tuta och köra med wifi hemma. Behöver du hjälp med hur du kommer igång med din router? Då hittar du massor av bra guider hos oss.

Bästa routern?

Som med det mesta beror det på dina behov. När och var behöver du koppla upp dig? Några bra frågor att ställa sig inför ditt val av router:

  • Hur många apparater ska anslutas till routern?
  • Vad behöver routern för räckvidd? 
  • Hur hög hastighet behöver du?