Så hittar du den bästa Bluetooth-högtalaren

Oavsett vad du planerar att använda din Bluetooth-högtalare till finns det en passande för dig. Letar du en lätt och liten som går att bära med sig till badstranden eller träningen, eller en som du kan ha hemma i köket?

Det kan vara härligt att ta med sig en Bluetooth-högtalare på picknicken eller resan. Förutom bra ljud letar många också högtalare med fin design.

Här nedan ger vi några tips på vad du kan tänka på i jakten efter den bästa Bluetooth-högtalaren.

Hur ska du använda din Bluetooth-högtalare?

Om du enbart ska använda Bluetooth-högtalaren i hemmet behöver du varken bry dig om IP-klassning eller batteritid. Ska du däremot ta med dig Bluetooth-högtalaren någonstans bör du fundera över klassning och batteritid.

IP-klassning

IP-klassning berättar om högtalarens motståndskraft mot damm och vatten. Den första siffran visar dammtålighet och spannet räcker sig mellan 0 och 6 där 6 innebär att enheten är helt dammtät.

Den andra siffran sträcker sig mellan en skala på 0 och 9 och talar om enhetens vattenmotstånd. 9 visar på att enheten klarar varmt vatten med högt tryck.

Ska du ta med din högtalare ut till exempelvis stranden kan det alltså vara bra att sikta på en högtalare som är motståndskraftig mot både damm och vatten. Ska du bära med dig den kan det också vara bra att tänka på högtalarens vikt och batteritid.

Batteritid

Batteritiden varierar, men en bra riktlinje är att 12 timmars batteritid är tillräckligt för många. Önskar du mer av din högtalare finns det också de som håller i omkring 16 timmar.

Ljudkvalitet


I dag har de flesta bärbara Bluetooth-högtalarna bra ljudkvalitet. Värt att komma ihåg är att större högtalare oftast levererar bättre ljudkvalitet för dig som önskar spela hög musik med mycket bas. Du som använder din högtalare utomhus behöver spela på högre volym och därför kräver dessa högtalare mer.

Bluetooth-högtalare till smarta hemmet


Det finns smarta Bluetooth-högtalare som har en inbyggd röstassistent och mikrofon. Beroende på vilket märke du köper din Bluetooth-högtalare från kan du koppla in den i din smarta hem-uppsättning, exempelvis Apple Home.