Apple TV - Vad är det och hur fungerar den?

En Apple TV fungerar ungefär som en digitalbox. Du kopplar in den i din tv och kontrollerar den via den tillhörande fjärrkontrollen. Den kan också fungera som en hubb till ditt smarta hem.

Vad är Apple TV?

Apple TV är en smidig mediaspelare som bland annat samlar alla dina streamingtjänster på ett ställe. Med den kan du streama film, serier och tv-program. Du kan dessutom ladda hem alla appar som finns i AppStore vilket innebär att du kan spela spel via din Apple TV.

Apple TV:n har operativsystemet tvOS, vilket är Apples egna operativsystem för deras Apple TV:s.

Hur fungerar den?

En Apple TV fungerar ungefär som en digitalbox. Du kopplar in den i din tv och kontrollerar den via den tillhörande fjärrkontrollen. Den går också att styra via en app i din iPhone eller iPad.

Fjärrkontrollen till de äldre modellerna av Apple TV är en IR-fjärrkontroll vilket innebär att du måste peka mot Apple TV:n för att kontrollen ska fungera. De senaste modellernas kontroller erbjuder dock radioteknik. Du kan alltså styra Apple TV:n från hemmets alla vrår, så länge signalen når fram.

De senare modellerna kommer också med röststyrning, Apples egna röstassistent Siri. Med hjälp av ett enkelt knapptryck kan du prata in kommandon I fjärrkontrollen.

Vilken Apple TV ska jag köpa år 2023?

De senaste modellerna av Apple TV kommer i två utföranden, en med HD och en med 4K. Med 4K-varianten får du den skarpaste bilden på dina program och serier. Det krävs dock att din tv stödjer 4K-upplösning för att du ska kunna nyttja dess fulla potential.

Apple TV 4K

Med Apple TV 4K får du Apple TV+, Apple Arcade, Apple Music samt alla streamingappar med Apples bästa bild- och ljudkvalitet genom tiderna. Kontrollen erbjuder både snabb styrning och smidig integrering på alla enheter. Apple TV:n innehåller dessutom A15 Bionic-chip som ska göra din upplevelse ännu bättre.

Med 4K-bild får du en extraordinär detaljrikedom i både mörka skuggor och ljusa sken. Använder du Apple TV 4K kan du streama allt på stor skärm utan att tumma på kvaliteten.

Vad kostar Apple TV?

Apple TV och Homekit

Med Apple TV kan du använda Apples smarta hem-system Homekit. Smarta hem-prylar som är kompatibla till Homekit, exempelvis lampor, ljusslingor, säkerhetskameror och Eve Energy är möjliga att koppla upp mot din Apple TV.

Smarta hem-samlingen kräver wifi och därför kan det vara smart att du kopplar produkterna till en enhet du alltid har hemma, alltså din Apple TV i stället för din iPhone. Apple TV:n blir då din hemhubb och du kan styra produkterna via en app, även när du inte är hemma.  

Kan jag se Apple TV på Android-enheter?

Din Apple TV går att koppla till exempelvis en tv från Samsung. Du kan använda fjärrkontrollen som vanligt och titta på det som Apple TV:n erbjuder. Om du däremot vill streama musik eller videor från din Android-telefon till Apple TV:n kan det vara svårare. En smidig streamingupplevelse kräver AirPlay vilket endast iOS-enheter, det vill säga Apples egna, har.

Måste jag ha abonnemang till Apple TV?

Du kan använda din Apple TV utan abonnemang. Det krävs dock att du skaffar ett Apple-ID för att kunna logga in och ladda ned appar. Det är kostnadsfritt att skaffa ett Apple-ID.