Surfplatta för barn

Mer om surfplattor för barn hos Telenor
Många föräldrar har blivit överraskade hur snabbt barn lär sig hur surfplattor fungerar. Och hur bra det kan vara för barnets utveckling. Här har vi samlat massor av tips på bästa surfplattan för barn, skärmtid och appar.

Bästa surfplattan för barn

Utbudet är ju som många vet stort när det kommer till surfplattor. När det gäller surfplattor för barn så beror det först och främst vilken ålder barnet eller barnen har. Upp till tre år så kan en lite mindre surfplatta på 7-8 tum vara enklast för barnet att hantera storleksmässigt. Är barnet äldre än tre år fungerar en surfplatta på 9-10 tum.
Några andra saker som du kan tänka på inför köpet är hur robust surfplattan är, minnesstorleken och vad som finns för barninställningar. Vi kommer dyka ned djupare i detta, häng med!

Anpassa surfplattan för barn

Det finns flera sätt att anpassa surfplattan (eller mobilen för den delen) för att barnet ska använda den. Du kan sätta en viss begränsning i vissa appar så barnet inte kan ladda ned funktioner som kostar pengar. De flesta appar har dessutom ett barnlås så det inte går att ändra utan en kod.
En del surfplattor har du även möjligheten att sätta ett så kallat skärmlås så barnet inte kan trycka sig vidare på egen hand. Många väljer även att ladda ned till exempel barnfilmer till surfplattan och sätter sedan på flygplansläget för att man inte ska kunna koppla upp surfplattan.
När det kommer till skärmtid och skärmregler kan du som förälder bestämma det som passar barnet och dig bäst. Läs några tips från psykologen Anne Grefberg här >

Appar för barn

Här finns en uppsjö av appar - allt från pedagogiska appar till enkla spel. Det finns appar som är anpassade för små barn från ett år till lär-appar för de lite större barnen. Det finns de appar som är gratis, de som kostar en liten slant och de som är gratis att installera men har köp inuti appen.
Vi har listat några av de mest populära barnapparna. Där kan du få tips om barnappar för både små och större barn.

Tips till föräldrar

Som förälder vill man gärna ha koll på vad barnet använder surfplattan till, men utan att övervaka varenda sekund då den används. Det kan vara bra att prata med barnet om nätetikett och anpassa samtalet efter barnets ålder. Ett första steg är att använda surfplattan tillsammans och utgå därifrån när ni tar upp problem som kan uppstå. Läs mer om hur du kan utforska skärmlivet med barnen >

Android eller iOS – vilket passar bäst för barn?

Apples surfplattor, iPads, använder sig av iPadOS. Det är ett operativsystem som liknar iOS som används i iPhones. Samsung, Lenovo, Huawei med flera använder sig av Android. När det kommer till att välja operativsystem så hamnar det oftast på vad föräldrarna föredrar och förmodligen använder i sina mobiler redan. Det finns massor av appar anpassade för barn både för Android och iPad.

Skärmstorlek – spelar det någon roll?

Den vanligaste storleken på surfplattor är runt 10 tum. Därför är de enklast att hitta och finns i många olika prisklasser. Som det tidigare nämnts i artikeln så är det något enklare för små barn att hålla en mindre surfplatta. Eller en mobil för den delen. Men om barnet eller barnen vill titta på film så kan en surfplatta på cirka 10 tum vara bra. Speciellt om barnet ska ha den på resor i till exempel bilen när man kan fästa surfplattan på ryggstödet.

Stöttålig surfplatta för att klara barnens användning?

Det finns en del surfplattor på marknaden som sägs vara anpassade för barn och därmed vara mer tåliga. En surfplatta kan ju enkelt tappas och gå sönder. Om du väljer en vanlig surfplatta så kan du köpa till skal som klarar av lite hårdare tag. Det som kan ses som en nackdel med robusta skal är att surfplattan blir klumpigare. På den positiva sidan så har de skalen oftast handtag eller liknande så de blir lättare att hålla i för barnet. Det kan även vara en bra idé att lägga till ett tåligare skärmskydd.