Vi testar att stänga av 3G i delar av Halland

Befinner du dig i Halland och upplever problem med mobiltäckningen? Det kan bero på att vi just nu tar de första stegen i avvecklingen av vårt gamla 3G-nät. Nedan hittar du mer information samt hjälp och tips.

Vi moderniserar

Vi är mitt uppe i ett stort och viktigt arbete med att modernisera vårt mobilnät – som framöver kommer att bli både snabbare och bättre. Men – för att få plats med det nya måste det gamla fasas ut. Därför börjar vi nu stänga av 3G-nätet i lagom takt.

Orter utan 3G

Vi har stängt av 3G-täckningen i ett område öster om Halmstad, omkring orterna Åled, Skedala, Simlångsdalen, Esmared, Lidhult, Oskarström och Sennan. Dessa orter har bra 4G-täckning och passar därför bra för detta test.

Hjälp och tips

Problem? Inga problem.

Om du får problem med täckningen bör du först och främst kolla så att VoLTE är aktiverat i din mobil. Nedan ser du hur du gör, samt fler tips.

Tips 1

Aktivera VoLTE

VoLTE (Voice over LTE) är ett sätt att ringa via 4G-nätet. Det kostar inget extra att ringa via VoLTE. Så här aktiverar du:

iPhone
Samsung
Sony
Huawei

Tips 2

Använd rätt nät

Om din mobil är inställd på att använda bara 3G-nätet kommer du inte att kunna varken ringa, skicka sms eller surfa. Ställ därför in mobilen så att den väljer nät automatiskt eller på 4G. Gör så här:

iPhone:
1. Välj Inställningar och sedan Mobilnät och Alternativ för mobildata
2. Välj Röst och data och sedan något av 4G-alternativen

Android-mobiler (exempel):
1. Välj Inställningar och sedan Anslutning
2. Välj Mobilnätverk och därefter Nätläge
3. Välj alternativet 4G/3G/2G (autoanslut)

Tips 3

Ring via wifi

Befinner du dig på en plats med dålig eller helt utan mobiltäckning? Om det finns wifi på denna plats kan du testa wifi-samtal. Då kan du prata i mobilen även utan mobiltäckning. Aktivera så här:

iPhone
Samsung
Sony
Huawei