Täckningskarta

Med hjälp av vår täckningskarta kan du bland annat se var vi har 4G-täckning och vilka hastigheter du kan komma upp i. Men kom ihåg att hastigheten kan skilja sig från verkligheten beroende på vilken typ av mobil du använder och kringliggande objekt. För att surfa i 4G till exempel behöver du ha en telefon som klarar av den typen av frekvenser. 

Saker som kan påverka din täckning

 • Mobil

  Vilken mobil du har kan också påverka din täckning. Alla mobiloperatörer använder sig av olika frekvenser för att skicka ut signaler som i sin tur ger din mobil täckning. Har du en äldre modell klarar den oftast inte av att ta emot alla frekvenser medan nyare modeller kan ta emot fler.

 • 3G och 4G

  Vissa områden har endast 3G- eller 4G-täckning och det finns platser där de inte överlappar varandra helt. Har du en mobil som även stödjer 4G har du bättre täckning plus att du kan koppla upp dig på WiFi om du har tillgång till det.

  Täckningen kan också påverkas av om många samtidigt är uppkopplade mot samma basstation.

 • Operatör

  Vilken operatör du har kan påverka din täckning. Alla operatörer har egna områden i mobilnätet även om de på vissa ställen delar nät med varandra. Här kan du läsa vad vår nätexpert Magnus skriver om täckning.

 • Byggnad

  Din täckning kan påverkas av om du är inomhus eller utomhus. Vissa husväggar kan  (som du kanske har märkt) påverka täckningen till det sämre. 

 • Normalhastighet

  Normalhastigheten anges med ett intervall och avser ett genomsnitt för hela mobilnätet. Normalhastigheten speglar därför inte nödvändigtvis den enskilda användarens upplevelse. Normalhastigheten utgör således ingen garanti för vad den enskilda användaren faktiskt får vid varje tillfälle, utan är en uppskattning av vad användaren normalt kan förvänta sig.

  Hastigheten kan variera beroende på en mängd olika saker, exempelvis geografiska förhållanden, om du befinner dig inomhus eller utomhus, hur många som samtidigt ringer eller surfar inom samma område och vilken mobiltelefon, surfplatta, modem eller router du använder. Om du har ett abonnemang med begränsad datavolym och förbrukat denna volym så uppnås en lägre hastighet. Om du har ett abonnemang med begränsad hastighet så är det inte möjligt att uppnå en högre hastighet.

  • Normalhastighet 2G: 0,1 – 0,2 Mbit/s
  • Normalhastighet 3G: 2 – 10 Mbit/s
  • Normalhastighet 4G: 10 – 40 Mbit/s

  Kolla din uppkoppling med Bredbandskollen

  Bredbandskollen är ett enkelt sätt för dig att mäta din internethastighet och få hjälp att förbättra den.

  Välj abonnemang hos Telenor - mest surf på resan.

  Ta med surfen på resan

  Oroa dig inte - fria samtal, sms och mms ingår alltid.

  Välj abonnemang