”Alla barn ska ha samma förutsättningar på nätet”

2017-09-21

Telenor jobbar med bland annat blockering av visa sajter på nätet för att skydda barn online. Här förklarar Telenors hållbarhetschef Magdalena Aspengren hur och varför.

Vad blockerar ni för typ av sajter?
– Vi blockerar internetsidor som främjar barnsexhandel och som visar sexuella övergrepp mot barn, ofta och missvisande kallat barnporr. Det är dokumenterade sexuella övergrepp och övergreppsmaterial det handlar om och inget annat.

 

Hur vet och väljer ni vilka sidor som ska blockeras?
– Den bedömningen gör vi inte själva utan vi utgår från en lista från polisen som i sin tur bygger på tips från allmänheten och från polisiära myndigheter utomlands som till exempel Interpol.

 

Hur går det till rent praktiskt?
– Vi har ett slags webbfilter som dirigerar om all trafik som går till de domännamn som finns på polisens lista. Vi censurerar alltså ingenting själva utan det är polisen som avgör vad som ska blockeras och inte.

 

Måste ni blockera enligt lag eller gör ni det frivilligt?
– Det här gör vi frivilligt då det är en viktig fråga för oss. Telenor jobbar globalt med FN:s hållbarhetsmål nummer tio; ”reduce inequalities”, att bekämpa människors ojämlika förutsättningar. Det säger sig självt, men barn som utsätts för sexhandel och sexuella övergrepp och där övergreppen dessutom sprids på nätet har verkligen inte samma förutsättningar som andra barn.

 

Varför gör ni det här?
– Internet är fantastiskt och vi är stolta över att ge miljoner människor tillgång till nätet varje dag. Men det finns baksidor och vi vill vara med och ta ansvar för att internet och mobilen inte missbrukas utan förblir verktyg som skapar positiva möjligheter för människor. Just barnsexhandel och sexuella övergrepp mot barn är områden där vi verkligen kan påverka, så att barn slipper utsättas för att den här typen av bilder av dem finns på nätet. Så länge bilderna och filmerna finns kvar på nätet så tar inte övergreppen slut för de här barnen och de kan inte känna sig trygga.

 

Vad gör ni mer för att skydda barn online?
– Att barn ska vara trygga online är ett tydligt fokusområde i vårt hållbarhetsarbete. Ända sedan 2004 har Telenor haft flera projekt på våra 13 marknader för att göra internet till en säkrare plats för barn. Vi ingår även i den europeiska koalitionen ”CEO Coalition to make the Internet a better place for kids”. I Sverige har vi arbetat aktivt med de här frågorna sedan 2005. 2010 utvecklade vi tillsammans med Röda Korsets ungdomsförbund mobilchatten Jourhavande kompis. Samma år blev vi medlemmar i organisationen Surfa Lugnt som jobbar för att höja vuxnas och skolans kunskaper kring ungas vardag på internet. 2015 lanserade vi, tillsammans med den ideella barnrättsorganisationen ECPAT, en särskild rapportknapp i mobilen, ”Telenor Safe Report”, där man genom ett enkelt knapptryck automatiskt och anonymt kan anmäla misstänkt barnsexhandel till ECPAT Hotline. 2015 lanserade vi också initiativet Nätprat med flera konkreta verktyg för att främja dialogen mellan vuxna och barn om livet online, bland annat i syfte att motverka mobbning och kränkningar på nätet. Men tyvärr så räcker det inte. Därför jobbar vi hela tiden vidare med att göra nätet till en bättre plats och alla som har förslag är välkomna att höra av sig!