Kan du vinna i Jakten På Sanningen?

 

Jakten På Sanningen – spelet som uppmuntrar till källkritiskt tänkande 

Nätet är fantastiskt, men rymmer också en hel del fejkad fakta, bakvända berättelser och räviga rykten. Därför har vi tagit fram Jakten på sanningen – sällskapsspelet som gör det lite roligare och mer spännande att lära sig vikten av källkritik. Förutom ett gäng kluriga frågor får du tips på hur du kan tänka källkritiskt och använda din nyfikenhet för att slå hål på osanningar. Så ladda mobilen och samla familjen, kompisarna eller klasskamraterna – det är dags för sanningsjakt!

Är du sugen på att spela?
Spelet har varit enormt eftertraktat och är för tillfället slut på lager. Men du kan ladda ner spelplanen och själv skriva ut den.

Ladda ner Jakten På Sanningen 

 

Varför har vi gjort ett spel om källkritik?

Vi på Telenor tror att du som kan navigera tryggt och källkritiskt på nätet vågar vara nyfiken och testa nya saker. Dessutom tror vi att det bästa medicinen mot otrygghet på nätet är dialog – framförallt mellan vuxna och barn.

2015 lanserade vi, tillsammans med den ideella organisationen Surfa Lugnt, initiativet Nätprat för att säkerställa att mobiltelefonen och nätet inte missbrukas utan förblir verktyg som skapar positiva möjligheter. Förutom Jakten på sanningen har vi tagit fram fler konkreta verktyg, både för lärare, föräldrar och andra vuxna.

Spelfigurer till Jakten på sanningen

Så blir du en bra sanningsjägare

Äkthet. Är din källa vad den utger sig för att vara? Är den ett original eller en kopia som bara sprider vidare information någon annanstans ifrån?

Tid – Är informationen aktuell eller kan det finnas en uppdatering någonstans? Hur långt efter det svaret du söker skrevs informationen? Ju närmare i tid din källa är i förhållande till det den beskriver, desto trovärdigare är den ofta.

Beroende – Är källan fristående eller är den beroende av andra källor? På vilket eller vilka sätt? Hänvisar den till andra källor? Det bästa är att försöka hitta samma information från flera källor som är oberoende av varandra.

Tendens – Finns det värderingar i informationen från källan? Är informationen vinklad för att passa någons subjektiva intressen eller agenda? Vem står bakom källan och vems intressen företräder hen? Är det en myndighet, organisation, företag eller privatperson? Är det någon som behärskar ämnet och som du litar på? 

Källa: IIS