Nätpratsjouren

Många av oss som är föräldrar i dag har inte själva vuxit upp med nätet och kan därför ha svårt att veta vilka upplevelser, positiva som negativa, som våra barn ställs inför. Nätpratsjouren var ett pilotprojekt från Telenor dit man kunde ringa om man ville fråga en expert saker som rör barns liv på nätet. I frågeformuläret nederst på sidan kan du fortfarande skicka in din fråga till experterna.

Vecka 8


Elza Dunkels

Elza Dunkels är en av landets främsta experter inom området unga och internet. Hon är docent i pedagogiskt arbete och lärarutbildare vid Umeå universitet och skrev sin avhandling om ungas internetanvändande. Elza forskar på vilka strategier barn och unga använder på nätet för att skydda sig mot faror och obehagligheter och hur vuxna kan förhålla sig till barnens digitala vardag. Hon kom nyss ut med boken ”Nätmobbning, näthat och nätkärlek – Kunskap och strategier för en bättre vardag på nätet”.


Sofia Berne

Sofia Berne är legitimerad psykolog samt lektor och forskare på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Hon skrev sin avhandling om nätmobbning och leder tillsammans med professor Ann Frisén och stiftelsen Friends ett projekt som syftar till att tillsammans med elever hitta effektiva metoder mot nätmobbning. Hon och Frisén har skrivit boken ”Nätmobbning – Handbok för skolan” som även är användbar för föräldrar och alla som vill veta mer om nätmobbning.

 

Vecka 9


Nina Jansdotter

Nina Jansdotter är beteendevetare, sociala medier-expert och författare till böckerna ”Facebooka smartare” och ”Framgång med Facebook”. Nina har stundtals även själv fått känna på det näthat som blivit allt vanligare. Som tonårsmamma är hon också en aktiv förälder i sina barns digitala liv och delar med sig av tips och råd.


Isa Galvan

Isa Galvan och hennes kompis Linnea Holst stoppade 2015 näthatet och nätkränkningarna på sin skola. För det fick de pris av Telenors samarbetspartner Surfa Lugnt och blev utsedda till ”Årets näthjältar” av Aftonbladet. Isa jobbar idag med att förbättra klimatet på nätet för unga och kan bland annat ge tips och råd till föräldrar vars barn blir utsatta för anonyma påhopp, kränkande kommentarer eller mobbning på nätet.

 

Vecka 8 och 9


Organisationen Sverok

Organisationen Sverok svarar på spel- och gamingrelaterade frågor som skickas in via frågeformuläret här på sajten. Majoriteten av alla barn och unga i dag spelar någon form av spel via internet. Sverok är ett spelhobbyförbund och Sveriges största ungdomsförbund som samlar 1 300 föreningar. Totalt har Sverok 83 000 barn och unga som medlemmar över hela landet, varav 50 000 inom e-sport. De arrangerar bland annat läger och turneringar för barn och unga inom e-sport och LAN och är vana vid att prata med föräldrar om barns spelande.