Nätpratsnytt #3

Vad är egentligen lagom?
I skärmdebatten hör man ofta diskussioner om vad som är lagom och inte när det kommer till surfmängd. I Nätpratsnytt #3 pratar vi om hur man kan tänka som förälder och vad det finns för verktyg för att främja ett kul och hälsosamt liv på nätet, med en sund dialog i botten. 

Björn Solfors, journalist och författare av boken ”Skärmtid – Familjens guide till den digitala vardagen” ger sina bästa tips för hur du som förälder kan förhålla dig till dina barns tid framför skärmen.

  1. Låt barnen vara experterna! Fråga dina barn om appar och livet i nya sociala medier. Du kan bidra med konsekvenstänk, riskanalyser, prat om empati och kritiskt tänkande. Tillsammans blir ni ett superteam!
  2. Var uppmärksam på hur ditt barn mår, men lika mycket på ditt eget beteende. Om du alltid reagerar med ilska och förbud är risken att barnen slutar berätta vad de gör på nätet, vilket kan bli en ond spiral.
  3. Tänk i pusselbitar – får dina barn tillräckligt av allt, eller är det så att tiden framför skärmen knuffar ut andra viktiga bitar som skolarbete, avkoppling och skogspromenader?
  4. Föregå med gott exempel. Om du t.ex. vill köra en skärmfri middag, låt det innefatta hela familjen – inklusive dig själv!

Läs "Så kan du tänka om barnens skärmtid"

 

Surfen – barnens valuta
Var tredje 10–15-åring tycker att det är jobbigare att få slut på surf än pengar. Men hur lär man barnen hantera sin surf, och hur vet man vad som är lagom? Ett första steg är att titta på vanorna i just er familj. Olika vanor kräver olika surfmängd, men att lära sig hushålla med sin surf är något många familjer brottas med. Veckopengen är en app som gör att barn och föräldrar kan hålla koll på vecko- eller månadspengen, ge ut hushållssysslor och lära sig värdet av pengar. Genom ett samarbete med oss på Telenor så finns nu även Surfkoll och ett Gigabyte-test i appen – en möjlighet för er att bestämma en surfpott och lära era barn att hushålla med sin mobilsurf.