Sverok: Våga visa dig okunnig och orka engagera dig!

Idag spelar en stor majoritet barn och unga data- eller tv-spel och e-sport har blivit en världssport. Men spelvärlden har också en baksida med hård jargong och sexism. Spelförbundet Sverok, en av samarbetspartnerna i Nätprat, har tillsammans med några av branschens största aktörer lanserat svensk e-sports egen code of conduct. Här berättar Jesper Eglin, utbildare på Sverok, om varför den behövs, hur bristen på vuxnas närvaro påverkar och hur man som förälder kan engagera sig mer i barnens spelande.

Hej Jesper! Finns det ett problem med hård jargong i spelvärlden?
Utan tvekan. Kränkningar är en del av den vardagliga samtalstonen i vissa grupper, det har helt enkelt blivit norm att kalla någon för ”hora” eller ”retard” när en egentligen bara vill uttrycka att ens medspelare tog fel beslut. Det finns en klar tendens att uttrycka sig mycket hårdare än vad som från början var tänkt.

Varför tror du att det är så?
Dels är anonymiteten en faktor, det går att säga ganska tuffa saker när en sitter skyddad bakom en skärm och utan att drabbas av konsekvenser. Det finns också en machokultur som kommit ur att e-sporten från början utövats av en ganska homogen grupp.

Varför behövs en uppförandekod inom svensk e-sport och vad innehåller den?
E-sporten är i teorin gränslös, massa olika typer av människor kan delta på lika villkor. Men i praktiken finns problem med exkluderande beteenden och minoritetsgrupper är utsatta i och kring spelen. Sexism, homofobi och rasism är ganska vanligt i spelens chattar. Vi vill visa ett annat sätt och tänka och kommunicera. Uppförandekoden innehåller enkla och tydliga etiska regler för både spelare och arrangörer, information för föräldrar som vill lära sig mer om sina barns e-sportintresse och utbildningsmaterial som stöd för det mer konkreta arbetet kring reglerna.

Vad har ni fått för reaktioner?
Otroligt positiva! Det märks att det finns ett behov av materialet, både från e-sporten självt i form av arrangörer och spelare, men också från till exempel kommuner. Extra kul är att vi redan “tvingats” börja på en engelsk version och att flera andra länder efterfrågat översättningar till deras språk.

Ni ordnar ju också e-sportläger för ungdomar runt om i landet, hur upplever ni att engagemanget ser ut från föräldrarnas sida?
En av de absolut största faktorerna till problematiken tror vi är bristen på vuxennärvaro. Många föräldrar har stenkoll på deras barns övriga fritid, men vet knappt vad deras favoritspel heter. Det handlar om att våga visa sig okunnig och orka engagera sig. Fem nyfikna frågor tar dig hur långt som helst – grundläggande saker som hur lång tid en match tar eller vilka egenskaper som krävs för barnets roll i laget.

Många föräldrar är oroliga över att barnen spelar för mycket, hur ska man hantera det tycker ni?
Prata. Med. Barnen. Visa att du värderar deras spelintresse lika högt som andra intressen – oavsett vad din egen åsikt är. Spel är genuint viktigt för dem, därför behöver du respektera det. Bara med kunskap och genuint intresse att förstå minskar glappet mellan er. Då går det också att sätta gränser.

Vilka upplever du är de största fördomarna om gaming?
Att det är asocialt. Det är bara en annan form av umgänge, digitalt istället för analogt. Skype är samma sak som att hänga på fritidsgården, spelet är motsvarigheten till spontanfotbollen.

Vad kan man som förälder göra för att få bättre koll på barnens spelande?
Ställ nyfikna frågor, i lika hög utsträckning som du frågar om deras övriga fritid – visa att du värderar deras spelande. Lär dig grunderna i spelet. Du behöver absolut inte bli någon expert, men om barnen ska kunna ta upp saker som hänt – positiva eller negativa – måste de veta att du förstår ramarna. Isolera inte spelandet till deras rum, dra ut det i vardagsrummet eller köket. Spela tillsammans! Utmana dina egna fördomar, rädslor och din okunskap. Det kommer ge dig tusenfalt tillbaka. Barn och ungdomar törstar efter att få dela med sig av sitt intresse, bara de upplever genuin nyfikenhet från dig.

Det närmar sig jul och många barn önskar sig spel i julklapp. Vad tycker du man ska tänka på som förälder när man ger bort ett spel?
Att följa åldersrekommendationerna på förpackningen. Det står tydligt utmärkt från vilken ålder spelen är lämpliga. Om ett spel kommer upp på önskelistan, gör lite research! Ofta räcker en googling på spelets titel och en titt på dess wikipedia-sida för att se vilken åldersrekommendation det har. Prata med andra föräldrar och sätt gemensamma regler, annars är det vanligt att barnen ändå spelar spelen som du satt en gräns för.

Läs mer om Sverok och om svensk e-sports uppförandekod.