”Utan kommunikation skapar vi rädslor, oro och fördomar”

Katarina Hamnholm är nytillträdd som ansvarig för kundtrygghet och Nätprat på Telenor. Här berättar hon vad hon vill prioritera 2018 och delar med sig av egna tips om hur vi kan hjälpas åt för att bli mer trygga på nätet.

Hej Katarina! Berätta – vem är du?
Jag är 36 år och har två barn, en 6-åring och en 3,5-åring. På fritiden umgås jag gärna med barnen så mycket som möjligt, i skogen, på vattnet men också framför en skärm tillsammans. Jag fascineras av onlinebeteenden och attityder, både hos vuxna och barn. Personligen brottas jag dagligen med vilket digitalt innehåll jag och mina barn ska ta del av och försöker hitta en bra balans.

Du jobbar ju som ansvarig för kundtrygghet och initiativet Nätprat på Telenor. Vad innebär det i praktiken?
I korthet handlar det om att jag sätter agendan för hur vi på bästa sätt kan bidra till en tryggare digital upplevelse. Vi vet att det digitala livet erbjuder så mycket fördelar och vi försöker lyfta dessa möjligheter så att vuxna och barn vågar vara nyfikna och experimentera digitalt. Eftersom Telenor möjliggör tillgången till nätet är det såklart också viktigt att ta sitt ansvar och belysa de fallgropar som finns och hur man kan agera.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att jobba med något som känns meningsfullt är otroligt viktigt för mig. Telenor har och förmedlar fantastiskt mycket kunskap om nätet vilket bidrar till att skapa värde i människors liv och gör att både barn och vuxna kan känna sig mer trygga och välmående på nätet. Det gör mig stolt.

Vilka frågor inom nättrygghet tycker du är viktigast att fokusera på under 2018?
Jag vill bland annat att vi belyser och pratar källkritik. I vårt digitaliserade samhälle är information bara ett klick bort och när källorna är många kan det lätt bli fel. Med andra ord är det väldigt viktigt att vara källkritisk på nätet.

Hur tror du barn, ungdomar och vuxna kan hjälpa varandra att bli mer trygga på nätet?
Först och främst är det viktigt med dialog. Utan kommunikation skapar vi rädslor, oro och fördomar. Istället måste vi försöka ha ett öppet sinne och våga fråga och sen fråga igen och igen. På samma sätt som man pratar om skolan, träningen, kompisarna, framtiden och världen behöver man också prata om det som man gör på nätet.

För vissa kan det kännas svårt att veta hur man öppnar upp för den där viktiga dialogen. Har du några konkreta tips på hur man bäst pratar med sina barn om nätet?
Nyckeln att våga ställa frågor även om det känns svårt eller läskigt och utan att vara dömande. Tänk igenom vad du vill veta och förklara gärna för barnet varför du undrar och hur du tänker och känner. Sedan är det också viktigt att välja ett bra tillfälle och kanske inte börja fråga saker mitt i en pågående konflikt. Ge dig inte om du inte får svar, utan prova igen lite senare. Jag har även frågat barnens vänner om deras vanor för att få mer överblick, det har fungerat jättebra. Lycka till!

 

Tipsa Katarina!

Saknar du något på sajten, vill du lämna en kommentar eller tipsa om hur vi kan bli bättre i vårt trygghetsarbete? Då kan du höra av dig till Katarina Hamnholm. Katarina är ansvarig för kundtrygghet och kundanalys på Telenor och är speciellt engagerad i Nätprat och i vårt arbete för att öka tryggheten på nätet.