Vad är Nätprat?

Du som är trygg på nätet vågar vara nyfiken och testa nya saker. Det gör livet enklare och roligare. Som det borde vara, tycker vi. Vi tror att den bästa medicinen mot otrygghet på nätet är dialog.

Vi tycker att nätet är en fantastisk plats. Här kan vi hålla kontakten med vänner långt bort, ta del av all världens kunskap, spela spel, lyssna på musik, skicka blommor till de vi tycker om, boka semesterresan eller dejta. Här blir vi smartare, gladare, inspirerade, upprörda, upprymda och förälskade.

På Telenor är vi stolta över att ge miljoner människor tillgång till nätet varje dag. Men med det kommer också ett ansvar.

Trygg på nätet är namnet på vårt gemensamma arbete för att bidra till digitalt välmående och en tryggare nätupplevelse för alla. Under detta paraply har vi genomfört flera aktiviteter för att säkerställa att mobiltelefonen och nätet inte missbrukas utan förblir verktyg som skapar positiva möjligheter, bland annat initiativet Nätprat.

Vi lanserade Nätprat 2015 för att främja dialogen mellan vuxna och barn om livet online, i syfte att motverka mobbning och kränkningar på nätet. Tillsammans med våra partners har vi tagit fram konkreta verktyg som vi hoppas kan uppmuntra och underlätta för föräldrar att prata mer om livet på nätet med sina barn.

Men ända sedan 2004 har Telenor haft flera projekt på våra 13 marknader för att göra internet till en säkrare plats för barn. Telenor ingår även i den europeiska koalitionen ”CEO Coalition to make the Internet a better place for kids”.

I Sverige har vi arbetat med de här frågorna sedan 2005. 2010 utvecklade vi tillsammans med Röda Korsets ungdomsförbund, mobilchatten Jourhavande kompis. Samma år blev vi medlemmar i organisationen Surfa Lugnt som jobbar för att höja vuxnas och skolans kunskaper kring ungas vardag på internet.

2015 lanserade vi, tillsammans med den ideella barnrättsorganisationen ECPAT, en särskild rapportknapp i mobilen, ”Telenor Safe Report”, där man genom ett enkelt knapptryck automatiskt och anonymt kan anmäla misstänkt barnsexhandel till ECPAT Hotline.

Vi samarbetar även med NOA (före detta Rikskriminalpolisen) och spelhobbyförbundet Sverok, Sveriges största ungdomsförbund, för att skapa ett bättre klimat i spelvärlden.

2014 avslutade vi det fyraåriga skolprojektet Surf Academy, där elever utbildades till internetambassadörer för att i sin tur utbilda sina lärare. 2012 till 2014 publicerade vi även TNS/SIFO-rapporten ”Barns Mobila Vanor”.