Våga fråga, men döm inte

Anonyma påhopp, nakenbilder och kränkande kommentarer. Isa Galvan (på bild) och Linnea Holst på Polhemskolan i Lund fick nog och startade kampanjen ”Polare på Polhem” och stoppade näthatet. För det fick de först pris av Telenors samarbetspartner Surfa Lugnt. Nu är de även utsedda till ”Årets näthjältar” av Aftonbladet. Här berättar Isa hur de stoppade hatet och varför det är viktigt att föräldrar har nätpratet med sina barn.

Grattis! Hur känns det att vara Årets näthjältar?
– Helt ofattbart faktiskt. Att något vi gjorde har fått den uppmärksamheten och uppskattningen känns såklart jätteroligt.

Varför startade ni Polare på Polhem?
– Det dök upp en app som fick väldigt mycket uppmärksamhet på vår skola och andra gymnasieskolor i Lund, en app med beskrivningen ”nu kan du säga vad du egentligen tycker”, helt anonymt. Vi såg att folk blev väldigt påverkade och eftersom vi satt i elevkåren, jag som ordförande och Linnea som verksamhetschef, frågade många oss vad vi tyckte. Vi kom till en punkt då vi blev så sjukt trötta på att folk bara kastar skit på andra och sedan går vidare medan personen som blir utsatt får gå runt med en klump i magen.

Skolledningen ville göra något och föreslog en föreläsning i aulan. Men Isa och Linnea tyckte att det kändes bättre att de tog hand om det, som hade mer kunskap och erfarenheter av nätforum. De tapetserade skolans väggar med information, skapade en Facebooksida, såg till att kuratorn fanns till hands och lockade eleverna att våga prata om problemet genom att ställa upp ett långbord i korridoren, bjuda på godis, spela musik och välkomna alla.

Hur reagerade eleverna på skolan?
Bra! Jag tror det berodde på att vi bytte fokus från offret till de som skrivit. Vi berättade vad som faktiskt kan hända juridiskt när man sprider kränkande bilder och kommentarer. Sprider du till exempel en nakenbild på någon som är under 18 kan du dömas för barnporr. Många chockades över vad som faktiskt är straffbart vilket skapade diskussion, just det som krävdes. Det märktes också att många hellre ville prata med oss än med vuxna på skolan. Många hade inte velat säga något om vad de råkat ut för. Man kanske inte vill säga till sina föräldrar att någon spridit nakenbilder på en.

Kan du ge exempel på vanliga nätkränkningar ni kommit i kontakt med bland elever?
Spridning av nakenbilder eller andra privata bilder, personer som tar sig friheten att kommentera folks sexliv och kalla dem för horor och slampor och så vidare. Det är även vanligt att man i olika forum skriver ett namn, till exempel ”Anna Svensson” och sedan låter folk kommentera på vad de tycker om den personen.

Har du och Linnea någon gång själva blivit utsatta på nätet?
Absolut. Det är väldigt jobbigt. När man ser att någon anonymt skrivit om dig på ett forum som dina vänner, ovänner och, vad det kändes som då, hela världen läser. Det är väldigt svårt att inte påverkas av det. När vi startade Polare på Polhem tog vi själva bort appen för att påverkas om folk skulle börja skriva om oss då vi satt oss i en rätt sårbar situation.

Vad är era tips till föräldrar som kanske inte har så bra koll på sina barns digitala vardag?
Att våga fråga! Men döm inte. Som förälder blir man säkert förvånad över hur rått det faktiskt kan vara på nätet, men så ser dina barns verklighet ut. Det viktigaste när ditt barn släpper in dig är enligt mig att aldrig dra in deras internetanvändning eller liknande. I stället är det viktigt att finnas där tidigt när barnet börjar använda internet, prata mycket om nätet och vara tydlig med vilken ton barnet ska ha när det surfar. Internet är en självklarhet för de generationer som kommit nu så det är viktigt att förstå att det inte hjälper att ta bort internet från sitt barn. Internet för ju med sig väldigt mycket positivt också och man bygger mycket relationer över nätet. Precis som i ”verkliga livet”.

Vad händer nu?
Vi brinner båda för den här frågan och kommer jobba vidare med den. I vilken form vet vi inte ännu men jag vill gärna fortsätta att nå ut till ungdomar och ställa de frågor och ge de svar jag önskade att någon gav mig och mina kompisar för några år sedan.