Viktigt att prata om nätet tidigt

Var en bra förebild, spionera inte och prata med varandra om nätet. 26-åriga föräldrabloggaren Jennifer Reinhold, nyligen utsedd till Årets förebild på sociala medier mot näthat, berättar om sin syn på sociala medier och #Nätprat.

När jag fick frågan att skriva ett inlägg om hur vi vuxna bör vara på nätet och att vi bör föregå med gott exempel inför våra barn var svaret ja ja ja. Jag är en person som alltid förespråkar att hålla en god ton, både på nätet och utanför cyber space. Jag ser ingen anledning till att behandla människor illa och min tid är alldeles för dyrbar för att sprida negativ energi. Nu vet jag att det finns personer som sätter i system att behandla andra illa. Oftast har dessa personer ett sargat inre som de måste ge utlopp för mot andra. Inga barn föds som rasister, mobbare eller krigsförbrytare, det är något som vi vuxna och samhället skapar. Så vi har alltså ett stort ansvar att lära våra barn hur man beter sig mot varandra, både på sociala medier men också i ”verkliga” livet. Frågan som kommer nu är, hur? Hur kan jag som förälder lära mina barn om vad som är okej och inte? Nummer ett är att föregå med gott exempel,etik och moral är a och o. Respektera och acceptera varandras olikheter är otroligt viktigt, att man duger som man är. Nummer två är att ge frihet under ansvar, jag tror inte på att kontrollera och spionera på sina barn. Men man kan ge dem verktyg för hur man beter sig på till exempel sociala medier. Göra det klart att man litar på dem och att om det skulle finnas minsta misstanke om ett oacceptabelt beteende så har det konsekvenser. En telefon är i många avseenden ett vapen och ingen skulle ge sitt barn en yxa för att gå ut i skogen att leka med innan de vet vad de ska göra med den. En hård liknelse, men jag tror att ni förstår min poäng? Det är också viktigt att våga skapa en dialog med barnen om internets positiva – och negativa – sidor. Prata om nätet och livet online, på samma sätt som man pratar om hur det varit i skolan eller på fotbollen.

Mitt tips till andra föräldrar är att fråga er själva, hur agerar jag och vilka värderingar har jag? Lär era barn tidigt vad som är rätt och fel, att ta ansvar och att det är coolt att vara snäll. Att det tyvärr alltid kommer att finnas människor som behandlar andra illa, men att då vara den som behandlar någon väl i stället. Prata med era barn om frihet under ansvar och ha tydliga riktlinjer. Visa intresse för era barn och vad de gör på nätet och om det känns svårt och luddigt, lär av varandra. :)

 

Tipsa Katarina!

Saknar du något på sajten, vill du lämna en kommentar eller tipsa om hur vi kan bli bättre i vårt trygghetsarbete? Då kan du höra av dig till Katarina Hamnholm. Katarina är ansvarig för kundtrygghet och kundanalys på Telenor och är speciellt engagerad i Nätprat och i vårt arbete för att öka tryggheten på nätet.