Oskar Bill 
Managed Service Delivery & Contract Manager
Networks Trainee 2015-2016 

Vad fick dig att söka till Telenors traineeprogram?
Möjligheten att arbeta med ledningsgruppen på ett stort, internationellt, teknikbolag. För mig som har en bakgrund med studier som både ekonom och ingenjör var den kombinationen lockande. Telenors traineeprogram kändes väldigt intressant med Telenors utmanarroll på den Svenska marknaden samtidigt som det är en väldigt stor internationell koncern. På så sätt fick man det bästa av båda världar.

Berätta kort om din roll som trainee – vad har rollen inneburit?
Jag var trainee till vår CTO (Chief Technology Officer), som är chef över Telenors nätavdelning. Under traineeåret fick man möjligheten att ta del av vardagen för ledningsgruppen på Telenor samtidigt som man fick möjligheten att arbeta operativt i projekt av strategisk och operationell natur. Insikterna man fick i hur ett bolag av Telenors storlek drivs var både bredare och djupare än vad jag på förhand kunde anat.

Vad är det bästa med att vara trainee på just Telenor?
Upplägget på Telenors traineeprogram sätts mycket tillsammans med sin ledare (CXO). Istället för att vara en inrutat traineeprogram där alla ska gå en specifik väg får man här möjligheten att påverka utforminingen av sitt eget traineeprogram.

Vilka var de största utmaningarna under din tid som trainee?
Som nyexaminerad vill man väldigt gärna komma ut och visa framfötterna på sin nya arbetsplats. Man tenderar ofta att ha en förmåga att vilja vara med i allt för att lära sig så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Att lära sig time-management och att skapa struktur i sitt arbete är därför något som man behöver lära sig snabbt samtidigt som man ändå ska se till att ta för sig.

Vilka möjligheter, på både kort och lång sikt, ser du att traineeprogrammet kan ge dig?
Man får snabbt en väldigt bra inblick i hur stora bolag drivs. Det hjälper en på kort sikt när man förstår vad som är värdeskapande i kommande roller inom Telenor men även på längre sikt när man själv förhoppningsvis är med och driver ett bolag av den storleken. Dessutom får man ett ovärderligt nätverk av kontakter inom bolaget och inom branschen.

Vad skulle du säga till den som i år funderar att söka till traineeprogrammet?
Det är tveklöst det bästa sättet att komma in på ett bolag och i en bransch på ett snabbt och effektivt sätt. Är man dessutom en teknikintresserad, driven person som vill vara med och skapa sitt eget traineeprogram så är det bara att söka.