Är det brottsligt att dela bilder? Så här ligger det till

När bilder eller filmer delas över nätet är det oftast helt ok, och ingen kommer till skada. Men i vissa fall när bilder och filmer delas och sprids kan det vara brottsligt, och det är inte helt lätt att avgöra vad för typ av brott det kan röra sig om. Vi har tillsammans med Rädda Barnen tagit fram information om delning av bilder och filmer och råd kring hur du kan prata med barn om det.  

Precis som i alla delar av livet så formas barns identiet och självkänsla av det som händer på nätet. Att bli accepterad och att få höra till är en stark mänsklig drivkraft som kan vara särskilt stor när man är ung. Då läggs det stor vikt vid vad andra tycker och tänker om en. På sociala medier kan likes och kommentarer fungera som en viktig bekräftelse och statusmarkör. Barn kan bli helt uppslukade av att dela innehåll och på den respons de får på innehållet. Det är därför inte ovanligt att barn delar delvis eller helt avklädda bilder, så kallade ”nudes”, som ett sätt att få ytterligare bekräftelse.

Ungefär hälften av alla barn mellan 10 och 17 år skickat en nakenbild, enligt en rapport från ECPAT 2021. Det vanligaste är att avklädda bilder delas med någon barnet litar på men det händer också att barn skickar bilder till en helt okänd person. De kan ha blivit lurade eller hotade, men det kan också handla om nyfikenhet eller en önskan om att hitta någon att prata med.

Viktigt att inte skuldbelägga barnet

Under hela barndomen utvecklas förmågan till konsekvenstänk och riskmedvetenhet och dessa förmågor är inte fullt utvecklade förrän i vuxenåren. Det kan vara svårt för barn att förstå konsekvenserna av att skicka en nakenbild till någon. Att den kan läggas ut på nätet och spridas, och att både barn och vuxna kan sprida en bild. Eftersom barnet inte har någon kontroll över spridningen kan känslan av maktlöshet bli stark oavsett om bilder och filmer har spridits eller inte. Därför är det viktigt att prata med barnet om det utan att skuldbelägga. Var också försiktig med att prata på ett sätt som ökar barns känsla av att de gjort fel om de delat en bild, det kan leda till att det blir svårare för barnet att våga be om hjälp efteråt.

Är det brottsligt att dela en bild?

I många fall där bilder eller filmer skickas är det helt okej, och ingen kommer till skada. Men i de fall när bilder och filmer delas och sprids kan det vara brottsligt. Det är inte helt lätt att avgöra vad för typ av brott det kan röra sig om. Polisen har tagit fram några exempel på situationer när det är olagligt att dela bilder som visar vilka rättigheter vi faktiskt har.

Exempel på situation

Typ av brott

Någon skickar en oönskad nakenbild till dig

Sexuellt ofredande

Någon delar nakenbilder på ett barn i en gruppchatt

Barnpornografibrott

Din partner eller någon annan pressar dig att skicka nakenbilder

Försök till utnyttjande av barn för sexuell posering

Någon delar en bild på någon i en utsatt situation, till exempel på toaletten

Olaga integritetsintrång

Någon hotar med att sprida nakenbilder på dig om du inte skickar fler

Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering

 

 

 

 

 

Utbildningsfilm att titta på med barn

Polisen har också tagit fram en utbildningsfilm för barn i årskurs 4-9 som visar hur snabbt det kan gå med spridning av bilder på nätet, från att en bild skickas till någon man litar på, till att den av olika anledningar hamnar i fel händer och sprids vidare. Filmen kan ni titta på tillsammans med ert barn och pratar gärna igenom frågor som dyker upp.

Innehållet på den här sidan är framtaget i samarbete med Rädda Barnen