Det här vill barn att du ska veta om livet på nätet

Livet på och utanför nätet hör ihop, det är en och samma värld för barnen. Det finns många fördelar med att barn är aktiva på nätet. Vi har samlat tips från de riktiga experterna – barnen själva.

Det finns saker som barn och unga vill att du som vuxen ska veta om deras liv på nätet. För att ta reda på mer om ungas aktivitet på nätet har vi gjort en undersökning där barn i åldern 9–14 år har svarat på frågor om sitt liv online.

Barnen har svarat att de vill att vuxna ska veta att:

 • Det är roligt på nätet.
 • De lär sig saker på nätet.
 • Det är ett sätt att hålla sig uppdaterade och prata med kompisar.
 • Vuxna inte behöver oroa sig för att nätet är en dålig plats.
 • De har en önskan om att vuxna ska lita på att de förstår riskerna med att vara online.

I undersökningen fick barnen svara på frågan vad de vill säga till vuxenvärlden om hur de upplever hur det är att vara på nätet. Så här svarade några av dem:

”Jag tycker föräldrar inte bara ska tro att det är en dålig sak. För det finns ju en anledning varför vi unga använder det.”

”Jag upplever att det är kul. Man kan vara uppdaterad och se vad kompisar gör. Man kan göra roliga videos på TikTok.”

”Förstå att vi väldigt ofta vet mer vad vi gör än vad ni tror, vi lär oss i väldigt tidig ålder att se upp för saker som ni i den åldern inte ens visste finns. Vi växer upp på ett annat sätt. Och att vara där och inte bli arga på barnet eller ledsen om barnet råkar göra fel.”

Läs hela vår rapport här

Snabba tips: Kom igång och nätprata

 1. Välj rätt tid och plats
  Stressig vardag? Försök att hitta ett tillfälle då ni kan sitta ner och prata i lugn och ro på ett naturligt sätt. Kanske när ni redan sitter samlade vid matbordet eller framför tv:n?
 2. Lyssna och uppmuntra till samtal
  Det viktigaste är inte att vuxna har alla svar eller all kunskap utan att barn känner att de kan prata med oss, att vi vill lyssna och hjälpa till när det behövs. Uppmuntra därför ditt barn att komma till dig om något jobbigt händer på nätet, eller varför inte om allt roligt som händer där också.
 3. Gör det enkelt och roligt
  Stora frågor behöver inte vara svåra. Ett tips är att ta hjälp av Telenors nätpratsfrågor – en kortlek med samtalsfrågor som handlar om allt från appar och sociala medier till bilddelning och nätkränkning. Frågorna är enkla att ta till sig, anpassade för barn i alla åldrar och kan hämtas upp gratis i alla Telenors butiker.

Här hittar du fler tips på hur du kan börja nätprata.