Därför ökade bedrägerier under pandemin

När pandemin bröt ut blev vi mer socialt isolerade än någonsin, och därmed även mer sårbara för att utsättas för bedrägerier. Siffror från BRÅ visar att antalet anmälda bedrägeribrott i kategorin social manipulation ökade med hela 34 procent under 2021. 

Sociala manipulation är en typ av bedrägeri där offret manipuleras via nätet att ge pengar. Till exempel genom e-post som meddelar mottagaren om en vinst. 

Något som vår bedrägeriexpert Vendela Normark Granetoft menar kan kopplas till den sociala isoleringen vi hade under Covid.

- Vi blir enklare måltavlor för bedragarna när vi sitter hemma eftersom de flesta kontakter då sker digitalt. Många saknar ett naturligt bollplank i rummet som vi kan fråga: ”Är det här verkligen rimligt?” Förklarar Vendela Normark Granetoft.

Samtidigt som vi blivit enklare måltavlor har också bedragarna blivit mer trovärdiga.

– De har blivit bättre på att skapa mer trovärdiga attacker. Bedragarna har gått från falska budskap om att vi vunnit två miljoner kronor till mer rimliga upplägg om att vi till exempel ska ha vunnit 300 kronor hos den lokala matbutiken. Den här förflyttningen gör att bedragarna kommer närmare vår vardag, vilket får oss att sänka garden och bli mer benägna att lämna ifrån oss känsliga uppgifter.

Här är bedrägeribrotten som ökar mest

De senaste åren har flera bedrägeribrott på nätet ökat. I vår nya säkerhetsrapport kan du läsa om nätbedrägerierna och ta del av bedrägeriexpertens tips på hur du skyddar dig.