Expertens tips: Så skyddar du dig mot bedragarna

På Telenor ser vi att antalet bedrägerier ökar särskilt mycket inför högtider. Det finns en hel del saker du kan göra för att skydda dig själv och andra. Vår bedrägeriexpert Jessica Arlehall delar med sig av sina bästa tips och berättar mer om de vanligaste typerna av bedrägeri.

– Det finns flera typer av bedrägerier där kriminella ligor drar nytta av människors sårbarheter inför stora högtider. Efter Black Friday har vi som väntat sett att bluff-sms om paketleveranser ökat enormt. Andra metoder handlar om att utnyttja enskilda personers ensamhet, välvilja eller skuldkänslor, säger Jessica Arlehall, bedrägeriexpert på Telenor.

Bedrägeriförsök att alltid se upp för

 1. SMS-bedrägeri

Du kan få ett sms om en paketleverans och bli ombedd att klicka på en länk för att lämna vidare uppgifter. Klicka bara om du är säker på att det kommer från rätt avsändare. Ofta kommer dessa sms från ett vanligt svenskt mobilnummer. Klickar du på länken och lämnar uppgifter kan din mobil även börja skicka virus-sms vidare till andra utan att du ser det.

 1. Välgörenhetsbedrägeri

Många vill ge en gåva i samband med jul, vilket utnyttjas av bedragare. Exempel på det är organisationer som ber dig teckna telefonabonnemang så att de kan skänka telefonerna till barnhem i andra länder, avsett att användas för kommunikation och utbildning. I själva verket säljs telefonerna vidare och pengarna används för att finansiera organiserad brottslighet. Berättelsen om barnhemmet är helt uppdiktad.

 1. Romansbedrägeri

Ligor utnyttjar ofta personer som känner sig ensamma, och högtider är ett tillfälle då extra många personer känner att ensamheten tränger sig på. Ligorna söker sig ofta till nätdejtingsidor för att nå dessa personer. De bygger upp en relation online, ibland under lång tid, för att sedan be om pengar eller lån. När de har fått pengar, ibland i omgångar, försvinner de och raderar sina konton och kontaktuppgifter. Det är tungt att förstå att pengarna, eller telefonerna, du av välvilja skänkt till en person som kommit dig nära, i själva verket var del av ett kallt bedrägeri. Du har blivit både känslomässigt och ekonomiskt utnyttjad.

 1. Swishbedrägeri

I takt med att allt fler använder betalningstjänsten Swish ökar också bedrägeriförsöken. Vi ser även att bedragare utnyttjar personer för penningtvätt. Bedragaren swishar då över pengar till en slumpvis person som sedan kontaktas via sms. I sms påstår de att de swishat fel, och undrar om personen kan swisha tillbaka pengarna, till samma eller ett annat telefonnummer. Det som ser ut att vara ett vardagligt misstag är försök att utnyttja personen till penningtvätt. Kontakta din bank om du råkar ut för det, så hjälper de dig.

– Många människor känner skam över att vara utsatta, men det här är brott som drabbar många fler än vi tror. Vi behöver hjälpas åt att prata om det för att minska skammen så att fler polisanmäler brott om de blivit utsatta för bedrägeri, menar Jessica Arlehall.

Att tänka på

 • Var försiktig med att dela med dig av dina uppgifter online
 • Klicka bara på länkar där du är säker på avsändaren och syftet
 • Gör en säkerhetskopia på din telefon med jämna mellanrum, om du får virus på din telefon måste du återställa den till fabriksinställningar.
 • Om det handlar om välgörenhet – gör din research och kolla om organisationen har ett 90-konto.
 • Nätdejting kan vara ett bra sätt att träffa en partner, men personen du får kontakt med online kan vara någon annan än den utger sig för att vara. Skicka aldrig pengar eller andra uppgifter till nya bekantskaper, även om det känns som att ni lärt känna varandra.
 • Anmäl! Dessa brott utförs av organiserad brottslighet som drabbar många. Om vi är många som anmäler gör vi det svårare för dem, och det minskar deras möjlighet att finansiera sin verksamhet.
 • Dela gärna kunskap och erfarenheter med dina vänner. För många är det skamligt att bli utsatt, många känner sig naiva. Och ledsna, för sveket sårar. Men du är långt ifrån ensam, många fler drabbas än du tror. Ju fler som berättar om det ju fler kan vi varna för att hamna i samma sits.

Läs mer om virus via sms