Hackad på sociala medier? Det här ska du göra

Hackerattacker sker ibland på sociala medier. Om hackers lyckas hacka ditt konto kan de enkelt skicka ut skadliga länkar till dina kontakter, men det finns hjälp att få om du misstänker att ditt konto i sociala medier har blivit hackat.

Hackerattacker blir allt mer vanliga, och metoderna blir fler. Genom att hacka personers konton på sociala medier når hackaren kontakter med meddelanden innehållande bland annat skadliga länkar. Om ditt konto blivit hackat finns det hjälp att få, samt information om hur du tar bort ditt konto.

Vår tjänst Nätsäker blockerar skadliga webbsidor. Läs mer och skaffa den här.


Jag tror att mitt Instagram-konto blivit hackat, vad gör jag?

Att ditt Instagram-konto blivit hackat kan visa sig på olika vis. Enligt Instagram finns det vissa saker att vara uppmärksam på. Vissa personer vars konto blivit hackat har svårt att logga in på kontot och får ett meddelande om att de anger fel lösenord. I andra fall skickar hackaren meddelanden från ditt konto till dina kontakter, i hopp om att dina kontakter ska tro att det är du och klicka på en länk i meddelandet. Om du misstänker att ditt Instagram-konto blivit hackat kan det finnas fler åtgärder att säkra kontot med.


Kolla om du fått e-post från Instagram

Om du fått ett mail från Instagram som meddelar att din e-post har ändrats går det ibland att ångra ändringen. Om det inte är möjligt kan du begära en inloggningslänk där du kan bekräfta att kontot är ditt. Här kan du läsa om hur du ber om en inloggningslänk.


Verifiera din identitet på kontot

Om du skickat in en supportförfrågan kommer du att få ett e-postmeddelande för att verifiera din identitet. Antingen kommer du att bli förfrågad att uppge din e-postadress eller ditt telefonnummer som du använt vid registreringen. I vissa fall kan du också bli ombedd att skicka in en video på dig själv när du vrider huvudet I olika vinklar. Det görs för att identifiera att du är en verklig person vars utseende matchar din profilbild.

Om du misstänker att Instagram-kontot blivit hackat men du fortfarande kan logga in bör du genast se till att byta lösenord på kontot, aktivera tvåfaktorsautentisering och kolla om det finns några länkade okända konton I kontocentret som du bör ta bort. Läs mer om hur du hanterar ditt hackade konto här.


Ta bort ditt Instagram-konto

För att kunna radera ditt Instagram-konto behöver du logga in på Instagrams hemsida, det går alltså inte att göra via appen. På sidan får du göra ett val om varför du vill ta bort kontot. Därefter raderas alla uppgifter, dina bilder, kommentarer och videos. Det går också att inaktivera sitt Instagram-konto. Då behåller du alla foton, videos, kommentarer och följare men ditt konto är inte sökbart och det försvinner från Instagram. Så fort du återaktiverar kontot kommer ditt konto med dess innehåll åter.


Om ditt Facebook-konto blivit hackat

Typiska händelser om ditt Facebook-konto blivit hackat är att din e-postadress eller ditt lösenord har ändrats och du inte längre kan logga in på kontot, det har skickats vänförfrågningar till personer du inte känner eller det har publicerats inlägg från ditt konto utan din vetskap. Läs mer om hur du hanterar ditt hackade Facebook-konto här.


Ta bort ditt Facebook-konto

Logga in på Facebook för att ta bort ditt konto. Klicka sedan på pilen uppe till höger Klicka på “Inställningar och sekretess” Klicka på “Inställningar” Klicka på “Din Facebook-information" i vänsterkolumnen Klicka på “Sekretess” och sedan “Din Facebook-information" Klicka på “Inaktivering och borttagning” Välj “Ta bort konto” och klicka på “Fortsätt till borttagning av konto”. Slutligen får du bekräfta din borttagning av kontot och uppge ditt lösenord en sista gång.

Här kan du läsa mer om hur du raderar ditt konto hos Facebook.

Om du istället önskar inaktivera kontot kan du behålla allt innehåll på kontot, men kontots synlighet försvinner från plattformen till dess att du återaktiverar det.


Få hjälp om ditt konto blivit hackat

Med Surfa säkert får du hjälp med virusskydd, skydd mot ID-kapning samt hjälp vid ekonomisk förlust. Surfa Säkert innehåller fem licenser och och kan användas för att skydda mobiltelefoner, datorer och surfplattor i samma hushåll. Dessutom blockerar tjänsten skadliga webbsidor, vilket kan förekomma i samband med att konton på sociala medier blir hackade. Här kan du läsa mer om Surfa Säkert.