Ulla fick ersättning när hon lurades av telefonbedragare

Ulla fick ersättning när hon lurades på 100 000 kronor av telefonbedragare

Ulla Hansen var en av flera som föll för en telefonbedragare. Hon blev lurad på 100 000 kronor av en man som ringde och utgav sig för att vara från hennes bank. Tack vare hennes försäkring blev hon ersatt för förlusten.

En tisdag i augusti gick Ulla omkring i sin trädgård i Danmark när hon fick ett oväntat samtal. Mannen i telefonen sa att han var tekniker och ringde från hennes banks huvudkontor. Han upplyste om att det hade gjorts en överföring på 15 000 kronor från Ullas konto till ett utländskt konto. Den överföringen skulle han kunna hindra om Ulla bara kunde ge honom några få upplysningar om sitt konto.

 Mannen i telefonen gav intryck av att ha tillgång till upplysningar om Ullas bank och id-handlingar, vilket övertygade Ulla om att han ville hjälpa henne. Enligt Ulla gav hon inte några ytterligare upplysningar, men tjuven lyckades ändå kapa hennes BankID. Efter samtalet blev Ulla misstänksam:

– Det är något skumt med det här, tänkte jag. Så jag öppnade min dator och då kunde jag se att det hade försvunnit 100 000 kronor. Jag tänkte, vad gör jag nu då? Jag hade ingen aning om hur jag skulle gå vidare.

De 100 000 kronorna var pengar som Ulla ursprungligen hade fått i ersättning för en bröstcanceroperation. Pengarna skulle ha gått till att sätta guldkant på tillvaron och nu var de borta.

 

Kampen mot banken

Ulla kontaktade sin bank men de kunde inte stoppa överföringen eftersom pengarna redan förts över till en annan bank. Efter det, menade banken, fanns det inget de kunde göra. De ville inte täcka det förlorade beloppet eftersom de bedömde att det var Ulla själv som var skyldig till förlusten. Hon berättar:

– Banken menade att det inte fanns något att göra, inte ett dugg. Jag tyckte nog att man borde kunna göra något åt det, men nej. Det var som att slå huvudet i en vägg. Så mitt möte med banken fick jag inte ut något av.

 

Fick hjälp genom försäkringen

Till Ullas lycka var hon kund hos HELP Försäkring i Danmark och hade därför fri tillgång till juridisk hjälp. Advokaten på HELP försökte först att få till ett möte med banken, utan att lyckas. När advokaten då skickade en stämningsansökan till banken accepterade de att ersätta det försvunna beloppet och Ulla undgick en tidskrävande och uppslitande rättsprocess.

–I Danmark är utgångspunkten ett gott konsumentskydd när det handlar om olovlig användning av betalningsinstrument, bland annat betalkort och BankID-upplysningar. Reglerna i betalningslagen, den danska motsvarigheten till Betaltjänstlagen, ger kunden rätt att göra invändningar mot banken vid icke-auktoriserade transaktioner, då banken är förpliktigad att stå för beloppet i fråga. En självrisk på upp till 8 000 kronor kan eventuellt vara aktuell om man inte har reagerat snabbt nog mot sin bank, eller om man själv har lämnat ut upplysningar till den aktuella förövaren utan att ha insett att det kan leda till missbruk.

– I praktiken ser vi ofta att bankerna duckar för sitt ansvar och lägger det på kunden, med hänvisning till att det olovliga användandet är självförvållat och att de därför inte vill ersätta förlusten – precis som vi sett i Ullas fall. På HELP hjälper vi därför våra kunder i dessa ärenden, så att vi kan säkerställa att bankerna faktiskt lever upp till det ansvar de har enligt lagstiftningen, säger Nathalie Haagaard som är jurist på HELP i Danmark.

Lyckligt slut

I slutänden fick Ulla tillbaka sina pengar och ärendet behövde inte gå till domstol. Nu hoppas Ulla att hennes historia kan hjälpa till att varna andra, så att fler undgår att hamna i samma situation.

– De kan manipulera en så att man inte anar vad man svarar på. Du talar med dem i telefon och ger de upplysningar de ber om och så plötsligt är de (pengarna, red. anm.) bara borta. 

Ullas råd till andra är att, om någon ringer och frågar efter information till deras bank, BankID eller annat personligt, avvisa dem omedelbart.

Avslutningsvis blev åtta personer i augusti 2019 åtalade i ett ärende där de hade lurat till sig minst 4 miljoner kronor, särskilt från äldre kvinnor där Ulla var ett av offren.

Gärningsmännen har sedan dess blivit tilldömda fängelse i från 3,5 till 4 år för organiserat grovt databedrägeri i ett större sammanhang, där de hade tillskansat sig belopp på över 11 miljoner kronor från de utsattas konton.