Stöd för viktiga vuxna

Är du förälder, baskettränare, granne eller farfar – alltså en viktig vuxen? Här har vi samlat insikter och stöd för hur du kan stötta barns liv online.

Börja prata om livet på nätet!


Att nätprata är inte alltid lätt
. Därför har vi tagit fram guider och verktyg för att
stötta dig som
förälder och viktig vuxen. Genom att aktivt visa intresse för barns
digitala liv och bjuda in till samtal om det som både är bra och dåligt,
på samma
sätt som vi gör med livet utanför nätet, skapas de bästa förutsättningarna för att
förverkliga barns rättigheter på nätet. 
 

 

Okej, så vad behöver jag tänka på när jag nätpratar?

Det kan vara svårt att veta hur man ska prata med barn om nätet, hur man börjar och hur pass involverad man ska vara. Därför har vi tagit fram en guide som kan hjälpa dig när du ska nätprata med barn.

Använd vår kortlek för att börja nätprata 

Vi har tagit fram en kostnadsfri kortlek med frågor kring nätet som du kan använda för att för att få igång nätpratet – det viktiga samtalet om nätet. Frågorna är framtagna för barn i alla åldrar och kan ställas av både barn och vuxna. Ämnen som berörs är bland annat bilddelning, appar, sociala medier och nätkränkning. Tänk på att välja frågor efter barnets ålder och mognad. 

Hämta ut frågekortleken helt kostnadsfritt i din Telenorbutik. Har du långt till din närmaste butik, ring oss så hjälper vi dig. 

Insikter kring livet online


Här har vi samlat insikter och artiklar kring livet online
som kan vara bra för dig som viktig vuxen att
känna till. 

 

Är det brottsligt att dela bilder?

När bilder eller filmer delas över nätet är det oftast helt okej, och ingen kommer till skada. Men i vissa fall när bilder och filmer delas och sprids kan det vara brottsligt, och det är inte helt lätt att hålla koll på vad som gäller. 

Är nätet bra eller dåligt?

Telenors undersökning om barnens trygghet på nätet visar att barn tror att vuxna har en negativ bild av nätet. Men samtidigt visar ny rapport att vuxna är mer positivt inställda än vad barnen tror.

Vilka appar använder barnen?

Det dyker ständigt upp nya appar som barn i olika åldrar använder. Och vad som är populärt kan ändras från vecka till vecka. Därför har vi skapat en lista med de mest populära apparna och saker som kan vara bra för dig som vuxen att veta om dem. 

Barns tips till föräldrar

Det finns många fördelar med våra alltmer digitala liv. Här hittar du tips från de riktiga experterna: barnen själva.

Barn vill nätprata mer

Dags att ta det där samtalet om sociala medier? Det kan vara lättare än du tror. Telenors rapport om barns trygghet på nätet visar att de flesta unga vill involvera föräldrarna mer i sina digitala liv.

Våra egna undersökningar kring livet online

Vi genomför kontinuerligt undersökningar med barn, vuxna och lärare för att hitta insikter kring livet online. Resultaten sammanfattas i rapporter och artiklar som förhoppningsvis bidrar med värdefulla insikter för dig som viktig vuxen.