Nätprata med barn

Vi vill att barn ska känna sig trygga på nätet så att de kan ta del av alla möjligheter som finns online. Vi tror att det görs bäst människor emellan, mellan barn och deras viktiga vuxna genom dialog. 

Nätpratar du? 

Tillsammans med Rädda barnen har vi tagit fram frågor kring nätet som du kan använda för att börja nätprata med barn. Frågorna är framtagna för barn i alla åldrar och kan ställas av både barn och vuxna. Tänk på att välja frågor efter barnets ålder och mognad. 

Ämnen som berörs är bland annat bilddelning, appar, sociala medier och nätkränkning. 

Frågekortleken är tillbaka!

Nu lanserar vi en uppdaterad version av vår populära frågekortlek riktad till barn och vuxna, ett hjälpmedel för att få igång nätpratet - det viktiga samtalet om livet på nätet. 

Hämta ut frågekortleken helt kostnadsfritt i din Telenorbutik! Har du långt till din närmaste butik, ring oss så hjälper vi dig. 

Lärare, se hit! 

Nu kan du som är lärare beställa kortlekar kostnadsfritt! Använd frågekortleken i utbildningssyfte och för att få igång samtal med elever i klassrummet om nätets fördelar och risker. 

Säkerhetsordlistan

Vad är en deepfake? Är catfish en fisksort? Vi har samlat alla de vanligaste begrepp och ord som du bör känna till för att öka din och dina barns säkerhet på nätet. 

Läsvärt

Så hanterar du barns oro

Vi har tillsammans med Rädda Barnen tagit fram en guide för dig som viktig vuxen som har möjlighet att hjälpa till om barn känner oro över något som händer på nätet.

Så hanterar du nätmobbning

Vad är nätmobbing och hur ska du som vuxen göra om ett barn utsätt för det? Här hittar du information och tips på hur du hanterar närmobbing.

Innehållet på den här sidan är framtaget i samarbete med Rädda Barnen