Våra tips för ett säkert surfande

Här har vi samlat experternas bästa tips och råd så att du ska kunna fortsätta att surfa runt säkert på nätet

Experten: Så skyddar du dig mot nya bedrägeriet

En ny typ av bedrägeri har kommit till Sverige efter att de senaste månaderna ha spridit sig i bland annat Belgien och Norge. Vår bedrägeriexpert tipsar om hur du kan skydda dig. 

Tips och tricks

Vi har samlat tips om hur du hanterar din mobil, mejl, lösenord och betalkort. Helt enkelt hur du får ett säkrare och tryggare uppkopplat liv.

5 tips som ökar din nätsäkerhet

Det finns massor av saker att tänka på om man vill surfa säkert och tryggt – här kommer fem från topplistan. Plus ett bonustips! 

Så skyddar du dig mot id-stöld

Id-kapningarna ökar i Sverige och oron för att bli utsatt är stor. Med de här enkla tipsen kan du njuta av nätfriheten utan att den kapas av id-tjuvar.

Så funkar falska sms och virus

Har du fått ett sms som ser lite skumt ut och som innehåller en länk? Det kan vara ett falskt sms som sprider virus. Här lär du dig mer om falska sms, virus i mobilen och hur du kan undvika att drabbas.

Saker online är inte alltid vad man tror

Kerstin, 72, heter egentligen något annat och är 35 år gammal. 2018 dömdes han för id-stöld. Här kan du läsa mer om hur han gjorde för att lura till sig stora summor pengar från den riktiga Kerstin och hur du kan skydda dig mot bedragare.

Nätbedragarens 5 bästa tips

2018 dömdes den här mannen för bedrägeri när han satte upp en fejkad webshop. Istället för att skicka varorna kapade han människors kortinformation och deras ID. Nu ger han sina bästa tips på hur du kan skydda dig.

Wangiri vadå? 

Wangiri är en typ av telefonbedrägeri där uppringaren ringer en kort signal och sedan lägger på. Ett slags automatiserat bluffsamtal till ett stort antal telefonnummer. Syftet med att avbryta uppringningen är att få dig att ringa tillbaka och då till ett dyrt betalnummer.

Surfa fritt utan id-stölder

Självklart ska ditt uppkopplade liv vara tryggt och säkert. Med de här enkla tipsen kan du njuta av nätfriheten utan att den kapas av id-tjuvar.

Tryggare surf för barnen

Med vårt uppkopplade liv får barnen tillgång till fantastiska verktyg för att lära och leka. Men med möjligheter kommer utmaningar. Här får du tre bra tips för att göra barnens skärmliv säkrare.

Skydda dig mot bedrägeri

Bedrägeri går ut på att någon försöker lura en annan person till att exempelvis uppge kontoinformation. Det går att minska risken för att drabbas av bedrägeri.

Så undviker du spoofing

Spoofing är en typ av bedrägeri där bedragarna lurar till sig känslig information från privatpersoner. Men det finns hjälp att få.

Hackade sociala medier

Hackerattacker sker ibland på sociala medier. Om attacken lyckas kan de enkelt skicka ut skadliga länkar till dina kontakter. Det finns hjälp att få om du misstänker att ditt konto i sociala medier har blivit hackat.