Därför är det bra att använda VPN

VPN omdirigerar din IP-adress när du surfar på öppna nätverk. Det hjälper både privatpersoner och företag att hålla datan hemlig och skyddar dig mot att hackare ska hitta din information.

Vad är VPN?

VPN är en krypterad anslutning som används när man vill skydda sig när man surfar på öppna nätverk. VPN betyder virtuellt privat nätverk. Den krypterade anslutningen skyddar trafiken från att bli bevakad. VPN-tunnlar har länge använts av företag men används i dag även av privatpersoner.


Hur fungerar VPN?

VPN omdirigerar din IP-adress och döljer den via en server. För att ansluta till VPN loggar du in och autentiserar din enhet. När du autentiserat dig skapas en VPN-tunnel för din data. Skyddet gör trafiken mellan dig och nätverket osynlig för nätverkets ägare och andra trejdepartsaktörer.

Internetleverantören kan då inte se vad du gör på internet och får inte tillgång till känslig information som exempelvis inloggningsuppgifter. Det går att koppla upp sig mot en VPN-server från var som helst i världen där du har en internetuppkoppling.


Vad betyder geoblockering?

Geoblockering betyder att innehållet på en webbsida endast visas för användare i ett visst land, en funktion som är bra att använda för sajter som erbjuder strömmande video. Populära webbtjänster som exempelvis Netflix har landsspecifika restriktioner kring innehållet, med en VPN tjänst kommer man åt innehållet och kan ändra sin geografiska position.


Varför ska jag använda VPN?

Om du befinner dig utanför EUs gränser kan du koppla upp dig och använda streamingtjänster och hemsidor som annars inte är tillgängliga i landet du befinner dig i.

VPN möjliggör också distansarbete. Många företag har satt upp VPN till sina medarbetares digitala arbetsverktyg för att minska risken för att någon ska kunna göra dataintrång på företagets data. Genom VPN kan medarbetaren ansluta till företagets nätverk från distans.

En del hackare gör attacker via offentiga trådlösa nätverk. Genom VPN blir det svårt för hackare att ta del av den information som delas när du surfar på offentliga nätverk.


Privat VPN med Surfa Säkert

Med vår tjänst Surfa Säkert får du VPN till ditt privata internetanvändande. Surfa Säkert stoppar virus och skadlig kod samt innehåller VPN som skyddar din data samt identitet när du surfar. Vi säkrar också din mobila internetanslutning.


VPN för företag

VPN underlättar väsentligt för företag som har kontor på flera orter. Medarbetarna kan koppla upp sig och jobba över samma lokala nätverk, trots att de befinner sig på annan ort. Medarbetarna kan på ett säkert sätt få tillgång till viktig affärsinformation. Kommunikationen blir snabbare och enklare även när de jobbar på distans. Läs mer om tjänsten här.

Vi erbjuder två olika tjänster för företag. Antingen terminerar tjänsten i en server som hanteras och ägs av Telenor eller så termineras tjänsten i kundens utrustning. Kontakta en företagsrådgivare så hjälper vi dig.


VPN och APN

Med VPN- och APN-tjänster kan du ansluta trådlöst till företagets nätverk oavsett var du är. Företagsinformationen får ett komplett skydd. Läs mer.


Hur säkert är VPN?

VPN-anslutningen krypterar informationen och gör att skadan blir minimal vid eventuellt intrång och minskar möjligheten för andra bolag och statliga myndigheter att övervaka vad du gör på internet. Trafiken kan inte avlyssnas, med andra ord skyddas din integritet och säkerhet. Det är en viktig del för att öka säkerheten och skydda företagsinformation. Välj en leverantör som du vet är pålitlig och tillförlitlig.