Världen har förändrats

Världen har förändrats och skärmlivet blomstrar och ger oss nya möjligheter, men också utmaningar.

 Världen har förändrats 

Världen har förändrats och vår tid framför skärmarna med den. Det är dags att prata om det positiva skärmlivet och vad det ger oss. I vår nya podd  "Världen har förändrats" tar Kirsty Armstrong och Elinor Svensson tillsammans med flera experter som Micael Dahlen och Siri Helle, upp de svåra, och de roliga frågorna om våra skärmliv. 

Här är de nya digitala fenomenen

Medan corona sprids och vi håller oss hemma har det uppstått en hel del nya digitala fenomen i samhället. Som att göra Tiktoks med mormor eller nya sätt att ta del av kultur.

Så för videosamtal oss närmare varandra

Corona har fått oss att hålla avstånd och stanna hemma. Men betyder det att vi umgås mindre med varandra?

Det här är vår digitala framtid

Tekniken har, mycket på grund av coronaeffekten, fått lägga in en extra växel för att hänga med i digitaliseringstempot. Men hur ser framtiden egentligen ut?

Så kan mobilen få dig att röra dig mer

Studier visar att vi sitter allt mer stilla, något som vi till stor del sägs bero på våra skärmar. Men om vi använder mobilen på rätt sätt kan den faktiskt bidra till att vi rör på oss mer. Och håller bättre koll på vår hälsa, förklarar professorn och författaren Micael Dahlen..

Här är fördelarna med digital träning

Forskning har visat att en träningsapp kan vara precis lika effektiv som en personlig tränare. Det ställer en av våra största fördomar på kant – nämligen att vår digitala livsstil förslappar oss och gör oss till lata soffpotatisar

"Bort med mobillådan – jag är faktiskt vuxen"

Mobillådan, eller mobilkorg som det också kallas, och skärmtid har blivit ett så hett ämne i år att mobillådan utropats till årets julklapp.  Men det är inte rätt väg att gå tycker många.

Här surfar svenskarna mest 

Året 2019 har präglats av stora händelser, vilket inte minst märks i vårt surfande.  Men hur mycket vi surfar skiljer sig åt, beroende på var vi bor.

Läs mer > 

Så surfar svenskarna 

Under 2019 har nya surfrekord satts över hela landet. Men hur använder vi egentligen vår surf?

Läs mer > 

Elinor Svensson: Det är på riktigt och det är viktigt! 

Att vi tillbringar en stor del av vår tid online är idag ett faktum. Men är vi osociala när vi sitter med mobilen i hand? Det tycker i alla fall inte komikern och programledaren Elinor Svensson.

Därför är sociala medier introvertas väg till lycka

Gör sociala medier oss mer eller mindre sociala? Nej menar professorn och författaren Micael Dahlen. Istället ger det alla en chans att bygga vänskaper och ha ett socialt liv.

Så ska du bete dig på sociala medier

I olika sociala sammanhang finns olika regler att följa. Men hur ska vi egentligen bete oss online? Här har vi samlat våra bästa tips.

Läs mer >

Hur kan familjer leva skärmlivet?

Skärmarna spelar en central roll i våra liv idag och är en tillgång. Om vi lär oss att maximera potentialen i dem. Men skärmen kan också väcka många frågor. Speciellt hur man som förälder ska hantera skärmen och tiden vi tillbringar framför den. Vi har samlat råd och insikter av både experter och vanliga familjer för att hjälpa er att hitta rätt balans och använda skärmen på rätt sätt.

 

 

Psykologens fem tips för skärmregler 

Våra skärmar innebär att vi får tillgång till vänner, kultur och kunskap. Men många föräldrar brottas också med barnen skärmtid. Psykologen Anne Grefberg har några tips som kan leda familjer rätt.


"En sak är säker – vi kommer aldrig bli mindre uppkopplade än idag. Det är hög tid att vi gör det bästa av vår skärmtid"

 

 

Fem snabba frågor till...

Elza Dunkels: Du kan göra vad som helst med din skärm

”Det är orimligt att ha gränser för sin skärmtid”, det menar internetforskaren och författaren Elza Dunkels. Vi passade på att ställa några frågor till Elza om hennes syn på skärmtid och den pågående debatten.

 

Vad gör du med din tid?

Världen förändras allt snabbare. Vi skräms av vår teknik och skäms över vår skärmtid. Vi har glömt att teknikens jobb är att förena oss och skapa möjligheter.

En outnyttjad kraft

Det är dags att vi börjar se skärmtid för vad det kan vara – en kraft som var och en av oss kan äga. En möjlighet till att skapa någonting fantastiskt. Men för att kunna göra det behöver vi förstå hur och varför vårt skärmliv påverkar oss. För man kan inte äga kraften om man inte förstår den. Och den resan börjar med vår skärmlivsrapport.