Lina Thomsgård: Det är som en 600-personers kram

Lyssna på podden Världen har förändrats där Elinor Svensson med gäster och experter pratar om mobilförbud, uppläxande mobilkorgar och vänförfrågningar från chefen.

Att prata om känslor och psykiskt välmående är något som många har svårt för. Men psykologen Siri Helle menar att vi pratar mer om psykisk ohälsa och det är kanske tack vare sociala medier. Och att få stöd på sociala medier. Det kan vara som att få en kram av 600 personer samtidigt.

– På senare år har man sett en avstigmatisering av psykisk ohälsa, fler pratar om sina besvär. Det tror jag kan bero på sociala medier och att flera går ut och berättar om vilka diagnoser de har och hur det påverkar dem. Det öppnar upp för fler att vågar vara öppna med vad de går och bär på, säger Siri Helle.

I podcasten Världen har förändrats berättar chefen och medgrundaren för Stockholms Kvinnohistoriska Lina Thomsgård om hur nätet ger många en plattform att tala ut på.

– Jag har alltid haft en plattform. Men när man ser till vad som sker när personer som inte har, det kan vara allt från ekonomiska resurser till var man geografiskt befinner sig, till att man i sitt sammanhang inte får gehör för det man känner. Du kanske är blyg eller socialt isolerad och plötsligt finns det en plats där du kan shine! berättar Lina Thomsgård.

Även Siri Helle betonar vikten av att människor fått en möjlighet att hitta en plattform.
– Sociala medier har ju öppnat upp för helt nya mötesplatser och plattformar där man kan hitta personer med erfarenheter och information som kanske har varit svårt att hitta i den egna bekantskapskretsen, berättar Siri Helle.

Men Lina Thomsgård menar också att man också måste be om hjälp när man behöver den. För då kan man hitta stöd man inte fått annars.

– Det gäller att faktiskt be om stöd. En vän till mig, hennes bror gick bort i cancer nyligen och man har fått följa hennes otroliga smärta kring det. Den kärlek, folk rusar dit för att berätta vilken makalös person den här brorsan var. Det är som att se en kram som involverar 600 personer. Det skulle vara svårt för många att uppleva det stödet utan sociala medier. I de finaste stunderna handlar det om att sträcka ut en hand när du inte skulle våga i verkliga livet, berättar Lina Thomsgård.

 

Relaterade artiklar:

Därför är sociala medier introvertas väg till lycka

Gör sociala medier oss mer eller mindre sociala? 

"Bort med mobillådan – jag är faktiskt vuxen"

Mobillådan blev årets julklapp. Men det är inte rätt väg att gå tycker många.