Så kan du ta skärmsnacket med barnen

Att prata med barnen om beteende på Internet står högt i kurs bland föräldrar. Men skärmsnacket är något nytt för föräldrar och ibland kanske barnen vet mer om ämnet – hur kan man då ta sig an det?

Samtalet om sociala medier och beteende på Internet rankas som ett av de viktigaste samtalen och sex av tio föräldrar tycker att det är väldigt viktigt att ha förtroliga samtal med barnen om skärmlivet. Det tyder på en positiv utveckling, menar psykologen Anne Grefberg.

Så rankar svenska föräldrar de viktigaste samtalen med sina barn:

  1. Mobbning
  2. Droger och alkohol
  3. Sociala medier och beteende på internet
  4. Sex och samlevnad
  5. Döden

– Dessa samtal kan både tjäna till att rusta barnen för livet online och att som förälder få fördjupad insyn och förståelse. Även om vi inte har alla svaren idag så är det positivt att föräldrar tar sig an dessa frågor i dialog med barnen, säger hon.

Trots att många föräldrar tycker att det är viktigt att ta skärmsnacket är det väldigt få som har haft det förut. Barnen kanske till och med har bättre koll på vad som pågår online. Så hur ska man då prata om det?

– Som förälder kan man försöka ha tidiga samtal med sina barn. Detta är en ny verklighet som vi föräldrar rör oss i, därför får man försöka vara ödmjuk inför att det finns mycket att lära. Det digitala gör att vi kan närma oss varandra, säger Anne Grefberg.


"Skärmarna är en del av våra liv så vi måste hitta gemenskap i den digitala världen också "

Psykologens tips: Så tar du skärmsnacket

  •  Som förälder är det bra att försöka lära sig mer om vad ditt barn gör på internet. De har bäst koll på sitt eget liv och då hjälper det om barnen får berätta om det på sina egna villkor. 

  • Man kan som förälder till exempel fråga om man får sitta bredvid när barnet använder skärmen och försök att förstå varför skärmarna är så viktiga för just det barn. 

Så tar familjen Boutard skärmsnacket 

- Barnen kommer att ha mer och mer av det här med skärmar i sitt liv, säger mamma Hanna. Och det kommer säkert att utvecklas ännu mer än vad de redan gjort.

 

- Vi försöker därför prata med dem om vad de gör med skärmarna på samma sätt som vi pratar om andra saker. Vad de gjort i skolan och vad de har lärt sig. För vi tycker att det är viktigt att veta vad de gör och hur de tänker kring det. 

Relaterade artiklar:

Här är familjernas bästa skärmtips

Det finns inga självklara svar kring hur man får skärmbalans hemma. Alla familjer är olika och det gäller att testa sig fram. Så här gör familjerna Boutard och Sollin.

Därför ska du utforska skärmlivet med barnen

Att vi tillbringar så stor del av vårt liv framför en skärm är ett ganska nytt fenomen. Och det är inte helt lätt för föräldrar att veta hur man ska hantera skärmtiden.