Så balanserar du skärmtiden för barnen

Det är inte lätt att veta hur mycket skärmtid man ska ge sina barn. Och det finns inga rätta svar. Det handlar om att testa sig fram och diskutera vad som funkar för familjen, menar psykologen Anne Grefberg.

 – De bästa reglerna är ett resultat av samtal. En diskussion där man även lyssnar på barnens perspektiv. Det är bra för oss föräldrar att förstå att skärmen är en del av våra barns samtid, säger hon.


"De bästa reglerna är ett resultat av samtal."

Men det finns ett par metoder för att sätta regler som fungerar för hela familjen och som kan göra att man slipper onödiga konflikter.

– Sätt inte reglerna på impuls. Tänk över dem och diskutera med hela familjen om vad som är rätt och kommer att kunna fungera. Försök att inte sätta regler baserat på känslor, säger Anne Grefberg.


"Sätt inte reglerna på impuls"

Psykologen: Hitta nya perspektiv

För mycket skärmtid kan också ha konsekvenser, exempelvis överdrivet stillasittande. Det är viktigt att det inte går för långt, menar Anne Grefberg. Men lika viktigt är det att tänka på vad det är barnen gör framför skärmen när man sätter upp regler.  

– Skärmtid har många fördelar, det handlar om vad man gör med tiden. Det är därför det är viktigt att ha insyn i vad ditt barn gör med sin skärmtid för att kunna sätta rimliga regler, säger Anne Grefberg.

Vår Skärmlivsrapport visar att varannan förälder har regler för barnens skärmtid. Det är dock få föräldrar som sätter regler utifrån vad barnen gör med skärmtiden. Det vanligaste är att sätta en regel utifrån maximal skärmtid. 

Rapporten visar också att i familjer där barnen har mer generösa regler kring skärmtid tycker föräldrarna att digital kommunikation påverkar familjelivet mer positivt. De anser bland annat att det i högre utsträckning förenklar vardagen och att de får mer kontakt med barnen. 

Så gör familjen Boutard med skärmtiden

 

– När jag var liten så tittade man på Bolibompa. När det var slut så var det slut. Men så funkar det ju inte riktigt längre. De har skärmarna till både avkoppling och intressen. Så då får man försöka hitta nya rutiner, berättar mamma Hanna.

 

– I vårt fall har vi satt upp vissa ramar kring när barnen får använda skärmarna. En stund på morgonen och efter skolan. På vardagar stänger vi av skärmarna kl 19 och så har vi en skärmfri stund innan barnen går och lägger sig.

Relaterade artiklar:

Fem tips för skärmregler som ger balans

Våra skärmar innebär att vi får tillgång till vänner, kultur och kunskap. Men många föräldrar brottas också med barnen skärmtid. Så hur ska man som förälder hitta rätt balans?

Här är familjernas bästa skärmtips

Det finns inga självklara svar kring hur man får skärmbalans hemma. Alla familjer är olika och det gäller att testa sig fram. Så här gör familjerna Boutard och Sollin.