"Jag skäms för att kalla mig influencer"

Cajsa Wessberg

Cajsa Wessberg är en välkänd influencer med över 140 000 följare. Men hon presenterar sig inte som influencer, hon skäms över att säga det.

– Jag skäms för att säga att jag är influencer, det är ett yrke man ser ner på och det finns många fördomar mot det. Det ses inte som ett riktigt yrke. Jag har själv fördomar, berättar Cajsa.

Men trots att Cajsa bär på fördomarna själv så är hon stolt över det hon uppnått som influencer.  

– Jag är art director för mitt instagramkonto och arbetar hårt med det. Man vaknar inte bara en dag och har 140 000 följare. Man jobbar hårt, har lite tur men mest av allt har man också en talang eller något unikt som får folk att vilja följa en, förklarar Cajsa.

När Cajsa flyttade till Stockholm från Karlstad efter studenten hade hon ingen tanke på att bli influencer. Hon skulle studera konst. Efter att ha gått tre konstskolor började hon på Beckmans Deisgnhögskola och det var där, när hon utbildade sig till illustratör som hon började som modell och influencer och utan det tror hon att karriären hade sett väldigt annorlunda ut.

 – Hade det här varit för 20 år sen så hade jag nog fortfarande varit illustratör men en urfattig illustratör. Att jag är influencer har gett mig möjligheter jag inte hade fått annars, det har hjälpt mig enormt som illustratör och modell, säger Cajsa.

Hon har kämpat hårt för att bygga upp sitt varumärke i sociala medier, men ändå möter hon ständigt negativitet.

– Att vara influncers har gett oss unga tjejer makt och det är något som skrämmer många. Det började redan för många år sen när bloggandet startade. Bloggare sågs som lite blåsta och ytliga, samma synsätt finns när det kommer till influencers, säger Cajsa

Men Cajsa ser en förändring framöver.

– Influencer har en negativ klang men om vi börjar addera goda värden i det så kommer det att förändras och framöver kanske man blir mindre rädd för tjejer med, berättar Cajsa.

När kommer du att med stolthet kunna säga att du är en influencer?

– Nu, jag får nog börja med det nu. Det är svårt att få stopp på fördomarna om jag inte börjar med mig själv.

Tillbaka till start >

Relaterade artiklar:

Olofmeister: Jag kunde inte rättfärdiga det

Det var svårt att rättfärdiga att lägga så mycket tid på spelande. Så kände Olof Olofmeister i flera år innan han vågade satsa på e-sport.

Är man lat om man jobbar hemma?

Att jobba hemifrån eller på distans är något som allt fler vill göra. Men oron för att ses som oseriös eller lat gör att många inte vågar.

Cajsa Wessberg

Född: 1990 i Karlstad

Yrke: Influencer, illustratör och modell

Bor: Stockholm

Instagram: @cajsawessberg