Det här lär vi oss på nätet

Digital kommunikation gör oss mer nyfikna och ger oss möjligheter vi inte haft tidigare. Framför skärmen lär vi oss allt från matlagning till nya språk och programmering.


– Diskussionen om skärmtid kretsar tyvärr idag ofta kring det negativa, men vi måste också prata om nätets positiva sidor. Skärmtiden har gett oss människor en kraft vi aldrig tidigare har haft, säger Katarina Hamnholm, trendanalytiker på Telenor.

De senaste åren har instruktionsvideor på YouTube och utbildande appar blivit allt fler och Skärmlivsrapporten visar att hälften av oss använt skärmtiden till att lära oss helt nya saker.

Den vanligaste färdigheten vi lär oss är matlagning men många använder också nätet för att lära sig mer avancerade färdigheter som programmering och språk, kunskaper som både kan ta oss till nästa steg i karriären och fördjupa våra intressen.

– Skärmtiden hjälper oss hitta möjligheter i de små stunderna, till exempel att kunna läsa körkortsteorin på bussen hem, eller kolla upp den där nya maträtten på vägen till affären. Det ger oss en enorm möjlighet att utvecklas och göra saker när man själv vill och kan, säger Katarina Hamnholm.

Att använda sin skärmtid till att lära sig nya saker är ungefär lika vanligt inom alla åldersgrupper. Det är också lika vanligt att skaffa en ny färdighet oavsett utbildningsnivå och Katarina Hamnholm menar att den hjälper oss att uppfylla sånt vi inte hade haft möjlighet till annars.

– När vi tittar på hur skärmtiden används så ser vi hur den hjälper oss att bli mer självständiga och självförsörjande i den fysiska tillvaron, och hjälper oss uppfylla sådant vi annars inte hade kunnat, säger Katarina Hamnholm.

Så lär du dig äga din skärmtid

Vi pratar mycket om skärmtid som något negativt, men skärmtid är en nödvändig, viktig och rolig del av vår vardag. Istället för att ha skuldkänslor kan du ta kontrollen och själv äga din skärmtid.

Därför behöver vi inte digital detox

De flesta trivs med sin skärmtid och tycker att de har god kontroll över sin mobilanvändning. Kanske är det därför som fenomenet ”digital detox” inte fått något större gehör.