Det finns inga självklara svar kring hur man får skärmbalans hemma. Alla familjer är olika och det gäller att testa sig fram. Så här gör familjerna Boutard och Sollin.
Vi har träffat tvåbarnsfamiljerna Boutard och Sollin för att få veta mer om hur de får ihop skärmlivet. De har valt lite olika vägar men har båda hittat en balans som fungerar för deras familjer.
Tips från familjen Boutard:
Tydliga rutiner hjälper. Vi låter barnen använda skärmarna en stund på morgonen och sedan på kvällen efter skolan eller fritidsaktiviteterna. Vi stänger av skärmarna kl 19 och har skärmfri stund innan barnen går och lägger sig.
Se skärmarna som ett verktyg. Barnen använder skärmarna mycket i skolan och kommer att ha dem som arbetsverktyg senare i livet också. Vi tycker det är bra att lära barnen vad man kan använda skärmarna till.
Ha gemensam skärmtid. Det finns mycket man kan göra tillsammans. Vi använder bland annat skärmarna till att få inspiration till att baka, pyssla och träna på nya fotbollstrick. Det är ett mysigt sätt att umgås i familjen.
Prata med barnen om deras skärmtid. Vi pratar mycket om vad de gör med sina skärmar och hur de tänker kring det. Vi gör inte en stor sak av det, utan pratar om det som vi pratar om vad de gjort i skolan.
Familjen Sollins bästa tips:
Fokusera på innehållet. Det kan vara väldigt svårt att hitta balansen. Vi har inga fasta regler eller rutiner kring hur mycket skärmtid barnen får ha, utan försöker istället styra in barnen på positiva och kreativa saker.
Gör saker tillsammans och blanda det digitala och fysiska. Det finns många kreativa appar och saker som är roliga för både vuxna och barn. Något vi gillar är när man blandar det digitala och fysiska. Vi tittar mycket på instruktionsvideor ihop där man lär sig att sjunga, rita, baka eller åka rullskridskor.
Försök att inte göra för stor sak av skärmtiden. Skärmtid är idag ett väldigt laddat ämne. Det är nytt och man vet inte så mycket om det. Samtidigt har vi levt i andra teknikskiften som tv- och videoboomen då det var mycket prat om risker. Vi försöker ta det med ro och använda sunt förnuft.