"Bort med mobillådan – jag är faktiskt vuxen"

Mobillådan, eller mobilkorg som det också kallas, och skärmtid har blivit ett så hett ämne i år att mobillådan utropats till årets julklapp. Och det har blivit allt vanligare att man ställer fram en låda och ber gästerna lämna mobilen där. Men det är inte rätt väg att gå tycker många.

Lyssna på podden Världen har förändrats  där Elinor Svensson med gäster och experter pratar om mobilförbud, uppläxande mobilkorgar och vänförfrågningar från chefen.

– Det har blivit en grej när man har en middag med massa kompisar eller så. Jag har aldrig varit med om det och jag är så glad för jag tror jag hade flippat ur, säger Elinor Svensson, komiker och programledare för podden Världen har förändrats.

Elinor Svensson menar att alla måste kunna välja själva om de vill ha sin mobil eller inte.

– Det känns uppfostrande. Det är som att jag kommer in på en middag hos en kompis och får av med kepsen och spotta ut tuggummit nu. Jag vill inte ha det. Jag vill inte ha den uppfostran. Jag är faktiskt vuxen.

Men det är inte alltid lätt att veta hur vi ska bete oss i olika sociala sammanhang.

– När man sitter med en kompis och väntar på en tredje. De zonerna är väldigt oklara. Jag har kompisar som sitter väldigt mycket med mobilen och jag kanske stör mig lite på det. De flesta har väl kanske någon grundläggande hygien och lägger ifrån sig mobilerna när man sitter och äter, säger Fritte Fritzson, komiker och gäst i podden Världen har förändrats.

Men Elinor Svensson tycker däremot att en mobillåda är helt fel väg att gå.

– Ge oss inga förbud tack, bort med mobilkorgarna på middagen, vi är vuxna människor. Lösningen är inte en korg utan kanske snarare att vi lär oss hantera livet offline och online i en enda stor symbios, säger hon.

 

Relaterade artiklar:

Är man lat om man jobbar hemma?

Att jobba hemifrån eller på distans är något som allt fler vill göra. Men oron för att ses som oseriös eller lat gör att många inte vågar.

Därför är sociala medier introvertas väg till lycka

Gör sociala medier oss mer eller mindre sociala?