Olofmeister: Jag kunde inte rättfärdiga spelandet

Det var svårt att rättfärdiga att lägga så mycket tid på spelande. Så kände Olof "Olofmeister" Kajbjer Gustafsson i flera år innan han vågade satsa på e-sport. Och han menar att många känner så med sitt spelande, än idag.

– ­Jag hade haft flera chanser innan att ta mig in i e-sporten. Men jag kunde inte riktigt rättfärdiga att lägga så mycket tid på spelandet, berättar Olof.

De egna fördomarna höll honom tillbaka under flera år. Först 2013 när sporten hade växt och blivit större vågade han igen. Han valde då att satsa på en karriär som Counterstrike-spelare inom e-sporten istället för att plugga på universitet. Två år senare blev han utnämnd till världens bästa Counterstrike-spelare.

Sen dess har sporten växt lavinartat.

– Idag är sporten sjukt stor och det är som en helt egen värld. Första gången jag åkte på tävling var vi sex killar som åkte ner till Köln och delade en liten lägenhet. Nu flyger jag världen över och bor på fyrstjärniga hotell. Jag får en lön och lever på det här, berättar han.

Trots att det är Olofs jobb att vara Counterstrike-spelaren Olofmeister så finns det en del fördomar och attityder kring att han spelar varje dag.

– Många förstår inte, speciellt äldre, att det faktiskt är ett jobb. De tror att jag bara sätter mig vid datorn och spelar. Men jag har ett schema som jag följer och spelar professionellt på heltid, säger Olof.

Olof och hans lag arbetar runt nio timmar varje dag, de spelar, de har taktiksnack och går ständigt igenom sitt spelande för att kunna bli bättre.

– Det är likt fotboll på det sättet, vi är ett lag och satsar lika hårt som professionella fotbollspelare, berättar han.

Men det finns en stor skillnad mellan e-sport och fotboll.

– Inom gaming har alla samma förutsättningar, medan alla inte kommer att få chansen att spela i Allsvenskan så börjar alla inom gaming börja på samma nivå. Alla springer lika fort och hoppar lika högt när de börjar och har samma möjlighet att gå långt, menar Olof.

Olof tror att han kommer var kvar inom sporten som genom åren gett honom så många möjligheter

– E-sport har gett mig så många möjligheter. Jag har fått stå på scen inför 15 000 människor och pratat, jag har fått resa över hela världen och varit med i olika reklamer. Och nu en stor nationell reklamfilm. Jag vill fortsätta jobba inom e-sporten även när jag inte spelar längre, säger Olof.

Tillbaka till start >

Relaterade artiklar:

Cajsa Wessberg: Jag skäms

Cajsa Wessberg är en välkänd influencer med över 140 000 följare. Men hon presenterar sig inte som influencer, hon skäms över att säga det.

Är man lat om man jobbar hemma?

Att jobba hemifrån eller på distans är något som allt fler vill göra. Men oron för att ses som oseriös eller lat gör att många inte vågar.

 Olof "Olofmeister" Kajbjer Gustafsson

Född: 1992 i Tyresö

Yrke: Counterstrike-spelare

Bor: Stockholm

Instagram: @olofkajbjer

Twitter: @olofmeister