Elinor Svensson: Det är på riktigt och det är viktigt!

Att vi tillbringar en stor del av vår tid online är idag ett faktum. Men är vi osociala när vi sitter med mobilen i hand? Det tycker i alla fall inte komikern och programledaren Elinor Svensson när hon pratar om våra liv on- och offline i Telenors nya podd Världen har förändrats.

– Det digitala är inte en egen plats i universum. Det är ingen separat verklighet, förklarar Elinor Svensson.   

För henne är skärmen en möjliggörare. Även om alla inte ser att det hon gör med mobilen i handen på tunnelbanan är viktigt.

– Jag har liksom blivit utskälld på tunnelbanan av en gubbe. Som sa såhär ”oh kolla de sitter bara med sina mobiler, förr i tiden satt man och läste tidningen.” Jag satt och läste en bok.  Så jag kände bara ”ursäkta mig. Det är en riktig bok. Det är en viktig bok fast den är på min skärm!” berättar Elinor Svensson.

- Det är så klassiskt, man är rädd för det okända. De säger att vi inte pratar med varandra längre, vi tittar inte upp på varandra. Men förut läste man Metro i tunnelbanan. Man tittade ju ner då också, menar Mohamed El Abed, podproducent och gäst i podden Världen har förändrats.  

Elinor Svensson menar att med mobilerna så är man ofta social, även när det kanske inte ser ut så.

– Så himla ofta så är det ju att jag har kontakt med människor när jag sitter med mobilen i hand. Jag pratar med människor hela tiden. Hur kan man tycka att jag är osocial då, säger Elinor Svensson.

För henne och Mohamed El Abed har skärmen lett till nya vänskaper.

– En tjej som jag aldrig hade träffat utan vi följde bara varandra på Instagram, hon taggade mig och en kille som heter Abraham och bor i London och hon skrev att ni två borde träffas. Nu är han faktiskt en av mina närmsta vänner och vi lyckas behålla den vänskapen mycket tack vare sociala medier, berättar Mohamed El Abed.

Elinor Svensson som även hon träffat en vän över nätet menar att nätet ger oss en möjlighet att faktiskt vara mer sociala.

– Många relationer har kickat igång och fördjupats över chatt. För vi vågar vara oss själva och visa våra känslor i högre grad. Det är dags att släppa fördomarna om att våra uppkopplade liv skulle göra oss mindre sociala. Det har aldrig varit så enkelt att sträcka ut en digital hand, förklarar Elinor Svensson.

 

Lyssna på första avsnittet av podden Världen har förändrats: 

Relaterade artiklar:

Är man lat om man jobbar hemma?

Att jobba hemifrån eller på distans är något som allt fler vill göra. Men oron för att ses som oseriös eller lat gör att många inte vågar.

Så blir du lycklig av sociala medier

Gör sociala medier oss mindre sociala? Nej menar professorn och författaren Micael Dahlen. Det ger alla en chans att ha ett socialt liv.