Så kan mobilen få dig att röra dig mer

 

Studier visar att vi sitter allt mer stilla, något som vi till stor del sägs bero på våra skärmar. Men om vi använder mobilen på rätt sätt kan den faktiskt bidra till att vi rör på oss mer. Och håller bättre koll på vår hälsa, förklarar professorn och författaren Micael Dahlen i podcasten Världen har förändrats.

Redan på 1980-talet började vi använda skärmen för att träna. Då genom att till exempel titta på VHS:er med en aribicstränande Jane Fonda. Men idag har vi tillgång till allt kring träning och hälsa, direkt i våra mobiler

– Det är inte bara rena träningsappar utan det finns ju så många olika. För menscykeln, sömncykeln, kaloriräknare och stegräknare. Du kan hålla koll på allt i mobilen, berättar Kirsty Armstrong, komiker och programledare för podcasten Världen har förändrats.

På ett enkelt sätt kan vi hålla koll på vår hälsa men mobilerna kan också få oss att röra på oss mer, ibland utan att vi vet om det.

– De senaste åren har tekniktrender i smyg aktiverat världens befolkning. Som Pokémon Go och Nintendo Wii. Folk kunde helt plötsligt ha gått fyra mil på en dag, säger Kirsty Armstrong.

Ett sätt som mobilerna hjälper oss att träna båda mer och bättre är faktiskt med sociala medier menar Micael Dahlen.

– Med digitaliseringen har vi möjlighet att träna med någon vi känner, någon vi följer i sociala medier och känner ett närmare personligt band till dem. Att träna med någon du känner är betydligt roligare och betydligt mer effektivt. Vi tränare längre, hårdare och upplever samtidigt att vi tränar kortare och att det är mindre jobbigt, förklarar Micael Dahlen.

I framtiden kommer vi få se mer VR och nya sätt att använda våra mobiler, och Linda Gerstenmayer, personlig tränare hoppas att fler kommer nyttja det som våra skärmar har att erbjuda.

– Vad jag hoppas är att vi fortsätter att utveckla apparna så att de är mer tillgängliga för alla åldrar. Ingen kommer att lägga undan sin mobil, det är ingenting vi kan värja oss för. säger Linda Gerstenmayer, personlig tränare och gäst i podcasten.

Relaterade artiklar:

"Bort med mobillådan – jag är faktiskt vuxen"

Mobillådan blev årets julklapp. Men det är inte rätt väg att gå tycker många.

Därför är sociala medier introvertas väg till lycka

Gör sociala medier oss mer eller mindre sociala?