De senaste 20 åren har vi pratat allt mindre i telefon, men under pandemin har telefonsamtal fått sig ett ordentligt uppsving. Trots att vi sett lättnader i restriktioner under 2021 så har inte det stoppat oss från att prata mer i mobilen. Men hur långa samtal vi haft och hur länge vi pratat skiljer sig åt beroende på var i landet man bor och hur gammal man är.
– Kanske har ofrivillig isolering och pandemi ändå inneburit att många av oss kommit närmare varandra. När vi inte kunde ses pratade vi mer i telefon – och det har hållit i sig, säger Andres Suazo, chef för konsumentprodukter på Telenor Sverige.
Under 2021 blev våra samtal lite längre än året innan. 2020 pågick ett samtal i genomsnitt 3,75 minuter men under 2021 ökade den siffran till 4,01 minuter.

Hur långa samtal vi hade skilde sig åt beroende på ålder. Och medan 70 plussare pratade minst per månad hade de längst samtal. De som pratade mest per månad var 18-30 åringar, som ringer många samtal men relativt korta.

– Många med mig har vant sig vid att kommunicera via Teams eller andra videomötesverktyg, men reflekterat över att telefonsamtalet är mer personligt, säger Andres Suazo.
Jämtlänningar betydlig mer pratglada än stockholmare
Men långa mobilsamtal är inte lika populärt i hela landet. Hur långa samtal vi har beror på var i landet vi bor. Och Jämtlänningar är mest pratglada.


– Jag hoppas att detta är en indikation på att vi tar oss mer tid för varandra och att det är en trend som består även efter pandemin, säger Andres Suazo.
Här kan du läsa rapporten om våra digitala vanor 2021 >
Datan i rapporten är baserad på aggregerad och anonymiserad data bland över en miljon Telenorkunder i Sverige. I studien har vi jämfört statistik från perioden 1 januari till 25 oktober 2020, med perioden 1 januari till 25 oktober 2021. Den lokala datan baseras på hur aktiviteten sett ut geografiskt, och åldersjämförelserna baseras på abonnemangstecknarens ålder.