Så surfade svenskarna 2019

Under 2019 har nya surfrekord satts över hela landet. Men hur använder vi egentligen våra mobiler?

Telenors årskrönika visar att svenskarna fortsätter surfa som aldrig förr. I år har vi i snitt använt 34 procent mer surfdata per person jämfört med förra året. 

– Efterfrågan på data och kapacitet kommer bara att fortsätta att växa och för att möta framtidens krav kommer 5G att vara en självklar byggsten, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor. 

Så använde vi våra mobiler 2019: 

  • Kvinnor pratade i snitt 10 procent längre i telefon än män under 2019.  
  • Antalet telefonsamtal ökade med 14 procent, samtidigt som längden på alla genomförda samtal ökade med 1,5 procent. Den genomsnittliga längden på ett telefonsamtal är cirka 3,5 minut. Samtidigt fortsätter antalet skickade SMS att minska, för att istället ersättas av meddelandeappar.
  • Melodifestivalen toppar mobilsurfen. Vårt surfande under 2019 är präglat av ett flertal stora händelser, men stavhoppsfinal, Game of Thrones-avslutning och första svenskan i rymden i all ära – är det Melodifestivalen som är ohotad trafikdragare. Dess fyra deltävlingar i februari har gjort tydligast avtryck i surfstatistiken under året.  
  • Guldstriden i fotbolls-Allsvenskan drog upp surfen i Stockholm. I områden där Djurgårdssupportrar dominerar ökade mängden uppladdad data med 240 procent efter laget tagit guld. Samtidigt minskade densamma med 30 procent på Södermalm efter att Hammarby missat guldet.  
  • Under 2019 såg vi ingen Greta-effekt i utlandssurfen. Antalet som surfar utomlands har ökat med två procent men den totala dataförbrukningen ökade med 30 procent. Spanien, Danmark och Tyskland är svenskens favoriter sett till förbrukad data 
  • Minst surfas det i studentstäderna Umeå, Luleå och Lund. I Umeå, kommunen där det surfats allra minst under 2019, har det surfats 43 procent mindre än riksgenomsnittet. 
  • Telenors TV-kunder gillar svenskt innehåll. Av de mest tittade programmet via Telenor Stream är 8 av 10 svenskproducerade. Det mest populära programmet är Wahlgrens värld.

 

Nätexpertens spaningar inför 2020 

  • Telenor börjar bygga rikstäckande 5G-nät: ”Vi gör oss nu redo för den största nätsatsningen sedan utbyggnaden av 4G. Telenor ska bygga ett rikstäckande 5G-nät som när det är fullt utbyggt ska täcka 99,9 procent av Sveriges befolkning och 90 procent av Sveriges yta. Startskottet för den svenska 5G-lanseringen är dock försenad på grund av att Post- och Telestyrelsensenarelagt auktionen av nödvändiga frekvenser.  Vår förhoppning är att auktionen kan komma igång så snart som möjligt så att vi tillsammans med våra kunder kan ta klivet in i 5G-eran. ” 
  • En mer konstruktiv debatt om skärmarnas roll i våra liv: ”Under 2019 handlade debatten mycket om hur mycket tid vi ägnar åt våra skärmar.Min förhoppning är att vi under 2020 kan prata mer om hur vi använder våra skärmar.  Först då kan vi bejaka fördelarna samtidigt som vi belyser det som är verkliga problem.” 
  • Fotbolls-EM nästa års surfhändelse:”När Sverige under förra årets värmebölja gick till kvartsfinal i fotbolls-VM 2018 rusade mobilsurfen. Det är alltid svårt att sia om framtiden, men om vi får en sommar med bra väder – så att folk är ute och rör på sig – och om Sverige fortsätter spela bra så tror jag att vi kan se ny en surftopp under fotbolls-EM. ” 

 

Om Telenors årskrönika
Telenor har analyserat dataförbrukningen och antal telefonsamtal på över 1 miljon privatabonnenter och jämfört perioden oktober 2017-oktober 2018 med oktober 2018-oktober 2019.  

Lyssna på podden Världen har förändrats där Elinor Svensson med gäster och experter pratar om mobilförbud, uppläxande mobilkorgar och vänförfrågningar från chefen.

Relaterade artiklar:

"Bort med mobillådan – jag är faktiskt vuxen"

Mobillådan blev årets julklapp. Men det är inte rätt väg att gå tycker många.

Därför är sociala medier introvertas väg till lycka

Gör sociala medier oss mer eller mindre sociala?