Experten: Vi kommer skratta åt skärmtid

Lyssna på podden Världen har förändrats där Elinor Svensson med gäster och experter pratar om mobilförbud, uppläxande mobilkorgar och vänförfrågningar från chefen.

Ett av årets mest omtalade ämnen är skärmtid. Men att det fått ta så stor plats menar psykologen Siri Helle är något vi kommer att skratta åt i framtiden. 

– Jag tror att i framtiden så kommer vi skratta åt det här begreppet skärmtid för i slutändan så handlar det ju om vad vi gör med den här tiden, säger Siri Helle.

Hon menar också att den uppdelning vi gjort mellan livet vi har online och andra delar av livet är fel och att det inte stämmer överens med verkligheten.

– Jag upplever nu att vi nu har en lite falsk uppdelning mellan det digitala och det analoga livet. Där vi förknippar det digitala med någonting artificiellt, någonting fejkat. Medan det som pågår i den verkliga världen är naturligt och sunt. Och så ser det ju inte ut, berättar Siri Helle.

Lina Thomsgård som gästar podden Världen har förändrats håller med om att man måste se nyttan med livet online. Och att det finns så många positiva krafter på nätet.

– De bästa stunderna på nätet är någonting jag vinner på. Det finaste med nätet är de möjligheter det erbjuder folk att hjälpas åt och kunskapsspridning. Jag får lära mig grejer, säger Lina Thomsgård.

Hon menar att nätet ger alla en plats och att det finns så mycket positivt som vi kan lyfta fram.

– Du har en möjlighet att på nätet faktiskt kliva ur föreställningar och fördomar så kan du bara ha ett konstigt nickname, pajgrodan och bara ha ett helt community runt dig, säger Lina Thomsgård.

 

Relaterade artiklar:

Därför är sociala medier introvertas väg till lycka

Gör sociala medier oss mer eller mindre sociala? 

"Bort med mobillådan – jag är faktiskt vuxen"

Mobillådan blev årets julklapp. Men det är inte rätt väg att gå tycker många.